Kaikkien kaupunki

Helsingin joukkoliikenteessä on käynnissä Kaikkien kaupunki -turvallisuuskampanja. Kampanjan tavoitteena on lisätä turvallisuuden tunnetta ja viihtyisyyttä niin joukkoliikenteessä kuin muussakin julkisessa kaupunkitilassa. Matkustajilta on kerätty kokemuksia joukkoliikenteestä ja Helsinki Poetry Connection koostaa kaupunkilaisten tarinat runoesitykseksi, jota esitetään runometrossa 15. joulukuuta.

Päihteiden käyttö, häiritsevä tai sekava käytös julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä aiheuttaa eri tutkimusten mukaan turvattomuuden tunteita*. Ratkaisuksi toivotaan usein lisää valvontaa. Valvonta lisää turvallisuutta mutta turvallisuutta tuo myös ajatus siitä, että voimme luottaa kanssamatkustajiin.

#kaikkienkaupunki-kampanjan tavoitteena on lisätä turvallisuutta ja viihtyisyyttä julkisessa tilassa ja joukkoliikenteessä. Matkustajina olemme osa yhteistä kaupunkitilaa. Miten kohtaamme toisemme? Millaista tilaa toisillemme teemme? Hyväksytään erilaiset ihmiset ympärillämme, mutta uskalla toimia ja mennä väliin häiriötilanteissa. Tehdään matkasta turvallinen ja viihtyisä yhdessä.

*Esim. Merimaa 2015 tai Laihinen & Keskinen 2017
 

#kaikkienkaupunki näkyy sosiaalisessa mediassa

Voit osallistua keskusteluun hashtagilla #kaikkienkaupunki #allasstad

Kampanjan Facebook-sivulla julkaistaan turvallisuuteen ja viihtyisyyteen liittyvää materiaalia. Lisäksi Kaikkienkaupunki- kampanjan aikana matkustajien lähettämistä tarinoista koostetaan runoja. Helsinki Poetry Connection koostaa tarinat ja muistot runoesitykseksi, joka esitetään 15. joulukuuta Itäkeskuksesta klo 12.01 ja Tapiolasta klo 13:01 lähtevässä runometrossa. Runot kertovat omaa tarinaansa kaupunkilaisista. Runoja julkaistaan myös verkossa.​ ​
 

Kaikkein kaupunki –kampanjan toteutus

Kampanjan järjestäjänä toimii Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, HSL, HKL ja suunnittelutoimisto Måndag.

Mukana olevat verkoston järjestöt: A-Kiltojen Liitto ry, A-klinikkasäätiö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Elämäni Sankari ry, Helsingin Kouluraittiuspiiri ry, Humaania päihdepolitiikkaa ry, Irti Huumeista ry, Kalliolan Setlementti, Koulutus Elämään Säätiö, Music Against Drugs ry, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto, Suomen Lumme ry, Suomen NMKY:n liitto YMCA Finland, Tukikohta ry, Vailla vakinaista asuntoa ry - VVA ry​, YAD Youth Against Drugs ry.

Yhteistyökumppanina lisäksi Helsingin kaupunginkanslian turvallisuus- ja valmiusyksikkö.
 

#kaikkienkaupunki-kampanjan säännöt tarinalomaketta koskien

  • Osallistumalla kampanjaan sitoudut noudattamaan sääntöjä.
  • Materiaalia käytetään Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston ja suunnittelutoimisto Måndagin, HKL:n ja HSL:n viestinnässä.
  • Voit osallistua usealla eri tarinalla.
  • Tarinoita voi lähettää 25.11. klo 24 saakka.
  • Helsinki Poetry Connection koostaa runoesityksen Runometroon kampanjan järjestäjien valitsemista tarinoista.
  • Osallistujien kesken arvotaan viisi kappaletta HSL:n matkakortteja (arvo 50 euroa). Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
  • Tarinoita, joissa on tunnistetavia henkilöitä tai loukkaavaa sisältöä ei julkaista. Tarinan lähettäneen henkilön tietoja ei julkaista.