|

Artikkeli: Sosiaali- ja terveysjärjestöiltä saa apua Ukrainan sodan nostattamaan ahdistukseen

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n sivuille on koottu yhteen sote-järjestöjen tuki ja apu Ukrainan sodan herättämiin tuntemuksiin. Sivulle on koottu myös kanavia, joiden kautta voit auttaa sodan jaloissa olevia.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n sivuille on koottu yhteen sote-järjestöjen tuki ja apu Ukrainan sodan herättämiin tuntemuksiin. Sivulle on koottu myös kanavia, joiden kautta voit auttaa sodan jaloissa olevia.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan herättää pelkoa ja ahdistusta myös Suomessa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat apua ja tukea vaikeiden asioiden käsittelyyn. Monet kaipaavat myös tietoa siitä, miten he itse voivat auttaa sodasta kärsiviä ihmisiä Ukrainassa.

”Auttaminen voi vähentää myös omaa ahdistusta tässä tilanteessa”, kertoo SOSTEn edunvalvontapäällikkö Anne perälahti.

Monet apua tarjoavat järjestöt ovat EPT-verkoston jäseniä, esimerkiksi Suomen Punainen Risti, joka tekee Ukrainassa tärkeää avustustyötä ja jatkaa monivuotista tukeaan Ukrainan konfliktialueella asuville.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n sivuilta löytyy tietoa siihen, miten keskustella aiheesta nuorten kanssa.

Entä miten puhua lapselle sodan uhasta tai konflikteista? Pientenkin lasten voi olla vaikea välttyä sotauutisten tulvalta. Mannerheimin lastensuojeluliitto on koostanut ohjeet vanhemmille ja muille aikuisille lasten suojelemiseksi ja tukemiseksi uutistulvassa. Lisäksi vanhempainpuhelin ja chat tarjoaa tukea vanhemmille mieltä painavien asioiden käsittelyyn.

Muruset-nettimummola tarjoaa juttuseuraa lapsille arki-iltapäivisin.

Koulutuksista apua ammattilaisille

Järjestöjen järjestämistä koulutuksista on paljon apua ammattilaisille. Esimerkiksi Naistenkartanon järjestämä Kohtaa trauma -webinaari keräsi paljon osallistujia tiistaina 1.3. kun Supernovat-hanke järjesti ensimmäisen oman webinaarin, jossa Mai Peltomäki oli puhumassa traumainformoidusta työotteesta ihmisten parissa työskenteleville. Tallenne on katsottavissa 15.3. asti hankkeen Youtube-kanavalla.

Järjestöjen tuki erilaisissa kriiseissä on ensiarvoisen tärkeää, ja järjestöt tarjoavat monenlaista koulutusta ammattilaisten tueksi. Tänään keskiviikkona 2.3. moni osallistui myös Barnavårdsföreningenin koulutukseen Stressi kehossa, joka on ensimmäinen kevään kolmesta verkkoluennosta nuorten parissa työskenteleville. Luennoitsijana toimi Risto Heikkinen Oman elämäni supertähti -hankkeesta. Järjestön tapahtumakalenterista löydät tulevat verkkoluennot.

Seuraa myös järjestöjen ja EPT-verkoston somekanavia, jotka tarjoavat ajankohtaista tietoa koulutuksista ja muusta tuesta kriisitilanteisiin.