|

Artikkeli: Maailman hepatiittipäivänä muistutetaan, että omilla tavoillaan voi useimmiten estää tartunnan

Maailman hepatiittipäivä on yksi neljästä WHO:n virallisesta tautitietoisuuspäivästä. WHO:n tavoitteena on virushepatiittien eliminointi vuoteen 2030 mennessä. Avainasemassa on matalankynnyksen testaus ja hoitoon pääsy. Maailman hepatiittipäivää vietetään B-hepatiittiviruksen löytäneen ja rokotteen kehittäneen Nobel-palkinnon saaneen tohtori Baruch Blumbergin syntymäpäivänä 28.7.

Maailman hepatiittipäivä on yksi neljästä WHO:n virallisesta tautitietoisuuspäivästä. WHO:n tavoitteena on virushepatiittien eliminointi vuoteen 2030 mennessä. Avainasemassa on matalankynnyksen testaus ja hoitoon pääsy.

Maailman hepatiittipäivää vietetään B-hepatiittiviruksen löytäneen ja rokotteen kehittäneen Nobel-palkinnon saaneen tohtori Baruch Blumbergin syntymäpäivänä 28.7.

Virushepatiitti koskettaa yli 300 miljoonaa ihmistä maailmassa. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. Omilla tavoillaan voi useimmiten estää tartunnan.

Virushepatiitteja on viittä alalajia ja ne on nimetty kirjaimin A, B, C, D ja E

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin.

  • A- ja E-hepatiitti leviää suun kautta. Tartunnan voi saada saastuneesta vedestä ja ruoasta.
  • B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta, steriloimattomilla välineillä tehdyssä tatuoinnissa tai lävistyksessä sekä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

A- ja B-hepatiitit ovat tartuntatauteja, joilta voi suojautua rokotteella. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta siihen on lääkitys.

Eri hepatiittivirusten aiheuttamien maksatulehdusten oireet ovat hyvin samanlaisia: ensioireisiin voi kuulua lämpö, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, vatsavaivat ja väsymys. Virtsa voi muuttua tummaksi maksan häiriintyneen toiminnan vuoksi ja iho ja silmänvalkuaiset voivat kellertää. Toisaalta ensioireita ei kaikille tule, vai ne voivat olla lieviä ja jäädä huomaamatta, mikä varsinkin C-hepatiitissa on yleistä.

Lue lisää eri hepatiittityypeistä EPT-verkostoon kuuluvan Munuais- ja maksaliiton verkkosivuilta.

Hepatiittivirusten lisäksi maksatulehduksen voi aiheuttaa alkoholi, lääkeaineet tai myrkytys. Suomessa alkoholi on virusten lisäksi yleinen tulehduksen aiheuttaja.

Kuinka suojautua C-hepatiitilta

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tartunnan voi saada steriloimattomilla välineillä tehdystä lävistyksestä ja tatuoinnista.
Suurin osa tartunnoista johtuu kuitenkin suonensisäisten huumeiden käytöstä.

C-hepatiitin tarttuminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaisempaa.
Tartunnan voi saada myös, jos on saanut verensiirron tai suonensisäistä lääkitystä sairaalahoidossa
kehitysmaissa ja maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa tai jos hoitokäytännöissä on ollut puutteita.

Muista ainakin nämä:

  • Jos otat tatuoinnin tai lävistyksen, varmista, että välineet on steriloitu.
  • Tartunnan voi saada jo pelkästä huumekokeilusta tai pistämällä itseään vahingossa käytetyllä neulalla.
  • C-hepatiittiin ei ole rokotetta.
  • C-hepatiittia voidaan hoitaa ja virus poistaa elimistöstä.
  • Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteys lääkäriin

Lue lisää