Tipattoman artistihaastattelu: Lumous

31-vuotias Mikkeliläinen Robert Kritz on tehnyt musiikkia jo yli kymmenen vuoden ajan artistinimellä Lumous. Artistinimen takana on musiikin taianomaisuus ja lumoava tunne. Kritz on valmistellut Tipattomalle tanssittavan G-house kappaleen Dropless, mikä kannustaa erityisesti nuoria kokeilemaan Tipatonta.

Tipattoman Artistihaastattelu: Lumous

31-vuotias Mikkeliläinen Robert Kritz on tehnyt musiikkia jo yli kymmenen vuoden ajan artistinimellä Lumous. Artistinimen takana on musiikin taianomaisuus ja lumoava tunne. Kritz on valmistellut Tipattomalle tanssittavan G-house kappaleen Dropless, mikä kannustaa erityisesti nuoria kokeilemaan Tipatonta. Artistin mukaan kappaleen sanomana on se, että on siistiä ja ”ganstaa” olla juomatta ja juhlia ystävien kanssa ilman alkoholia.

–G-housen genreen kuuluu tyypillisesti paljon kiroilua ja monesti alkoholinkäyttöä ihailevaa sisältöä. Halusin tarkoituksella rikkoa näitä rajoja ja tarjota tilalle täysin päinvastaista vaihtoehtoa, artisti kertoo.

Kappale on tuotettu kokonaan yhden miehen voimin

–Ensin pyörittelin sanoja mielessäni englanniksi siten, että kappale olisi kannustava eikä tuomitsisi. Mielestäni onnistuin tässä aika hyvin, artisti arvioi. –Aluksi kappaleen genre meni ehkä vähän enemmän pop-houseen, mutta mielestäni kokonaisuus jäi jotenkin vähän laimeaksi. Muutin melodiaa hieman dramaattisemmaksi ja äänitin itse vokaalit, Kritz jatkaa.

Kappaleen tunnuskuvan Kritz on luonut ystävänsä kanssa. Kuvassa esiintyy Lumous-brändin maskotti Taika, mikä on artistin suunnittelema ja tämän ystävien luoma hahmo, joka ilmentää musiikin taianomaisuutta ja lumoavuutta. Musiikki on vallannut hahmon ja hahmo on tietynlaisessa transsissa tai flow-tilassa.

Kuvassa Lumouksen logo/maskotti Taika

Suomalaisuus on tärkeä osa Lumous-brändiä. Brändi nivoutuu musiikin taianomaisuuteen ja lumoavuuteen. Maskotti-Taikan nimi mukailee artistinimeä lumous.

–Kappaleen kuvassa oleva rikkoutunut samppanjapullo symboloi Tipattomuutta. Kuva muotoiltiin taulumaiseksi ja ajatuksia herättäväksi, sen taustalla on idea, että pullo on rikottu tahallisesti osoittamaan anarkiaa päihdekulttuuria kohtaan. Kuva kuvastaa sitä, että juhlia voi myös ilman alkoholia, artisti kertoo.

–Mietin ensimmäiselle albumilleni kuvaa todella pitkään, jopa vuosia. Sitten tajusin, että monilla bändeillä esimerkiksi Iron Maidenilla on maskotti, Eddie. Siitä lähti idea Taikaan. Lähdin toteuttamaan kuvaa maskotista ja lisäsin siihen elementtejä, mitkä koskettavat jollain tapaa itseäni. Esimerkiksi hahmon tatuoinnit symboloivat itselleni merkittäviä asioita, Kritz kertoo.

–Hahmon nimeämisessä hyödynsin ystävieni näkemystä. Mietin jostain syystä jotain japanilaista nimeä, johon kuuluisi etu- ja sukunimi. Mutta sitten mukaan tuli se suomalaisuus. Niin kuin artistinimeni on lumous, eli loitsu. Niin lähdin miettimään sitä, että jos maskotin nimi mukailisikin jotenkin artistinimeä. Itse koen musiikin taianomaisena. Taikalle on tulossa myös lemmikki-ilves, jonka nimi on Loitsu, mutta sitä ei ole vielä julkaistu, artisti avaa.

Ehkäisevää päihdetyö tukee hyvinvointia ja vähentää haittoja

Kritz haluaa tukea ehkäisevää päihdetyötä ja Tipaton tammikuu kampanjaa, sillä alkoholilla on merkittäviä haittoja ja kustannuksia sekä yhteiskunnalle että yksilölle. Ehkäisevällä päihdetyöllä vähennetään yhteiskunnalle kohdistuvia kuluja ja haittoja. Varhaisella puuttumisella, tuella ja ennaltaehkäisyllä voidaan välttyä isommilta ongelmilta ja syrjäytymiseltä. Ongelmien kasautuessa on paljon vaikeampi puuttua ja tukea yksilöitä.

Korrelaatio haitallisen päihteidenkäytön ja pahan olon välillä.

–Tiedän paljon ihmisiä, jotka kuittaavat pahan olonsa alkoholilla, mikä on Suomessa varsin tyypillistä. Ongelma ehkä onkin se, että aluksi otetaan vaikka yksi olut helpottamaan pahaa oloa tai huonoa fiilistä ja siitä sitten saa itselleen sellaisen kokemuksen, että juominen pahaan oloon on hyväksyttävää ja oikea tapa toimia, Kritz pohtii.

Artisti pohtii nuorten miesten asemaa yhteiskunnassa. Monesti nuorille asetetaan paineita suoriutua tietyllä tavalla tai kuulua tiettyyn muottiin. Kaikki eivät välttämättä uskalla olla omia itsejään.

Robert Kritz/Lumous

–Itselläni on käynyt tosi hyvä tuuri, olen voinut aina olla suhteellisen oma itseni, mutta kaikki eivät ole niin onnekkaita. Meillä on myös paljon nuoria, jotka eivät kykene olla omia itsejään. Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset alkavat käyttämään alkoholia peittääkseen omia epävarmuuksiaan tai kuuluakseen joukkoon, Kritz avaa. –Voi myös olla ryhmäpainetta tai hiljaista ryhmäpainetta. Esimerkiksi, jos ei juo, kun muut juovat, niin kaveripiiri voi kannustaa tai houkutella juomaan tai sitten saattaa olla, että selvinpäin olevalle henkilölle ei välttämättä esimerkiksi jutella juhlissa, hän jatkaa.

Ole oma itsesi ja kunnioita rajojasi

Kritz pohtii kulttuurisia paineita ja niihin vaikuttamista. Monet odotukset ja tavat ovat muotoutuneet vuosikymmenten tai -satojen kuluessa ja niihin voi olla vaikeaa puuttua. Jokainen voi kuitenkin itse vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.

–Jos kaveriporukka kovasti painostaa käyttämään alkoholia tai olemaan tietynlainen, niin kannattaa miettiä kaveripiirin vaihtamista, Kritz vinkkaa. Tai toinen vaihtoehto voi olla, että jos kaveripiirissä on painetta juoda alkoholia, siitä ei välttämättä tarvitse tehdä numeroa tai välttämättä kertoa kavereille siitä. Mene mukaan ja juo vettä tai muuta mieleistäsi alkoholitonta juomaa. Jos tämä on kavereille ongelma, niin siitä voi sanoa nätisti, mutta tilanteen pitkittyessä kannattaa miettiä omia rajoja ja sitä, tarvitseeko omaan elämäänsä ihmisiä, jotka eivät kunnioita rajojasi.

–Nuorena on suuri tarve kuulua joukkoon ja olla samanlainen, kuin muut. Tässä kohtaa on hyvä miettiä sitä, tekeekö se sinut itsesi onnelliseksi. Olemalla rohkeasti oma itsesi löydät helpommin ne sinun omat ihmisesi, artisti kuittaa.

Kuuntele Dropless nyt!

Seuraa kampanjaa somessa:

#Tipaton2024 #HaastaTapasi

Haasta itsesi ja tapasi – Se voi tehdä ihmeen hyvää.

Aloita jo tänään!