|

Blogi: Uusi vuosi ilman nikotiinia – biitti nyt riitti?

Oletko pohtinut nikotiinituotteista luopumista? Tai onko joku läheisesi ehdottanut asiaa? — Jo se, että lopettamisajatus on käynyt mielessä vaikkei se olekaan edennyt käytännön toimiin, kertoo siitä, että asia koetaan tärkeäksi.

Blogi: Uusi vuosi ilman nikotiinia – biitti nyt riitti?

Oletko pohtinut nikotiinituotteista luopumista? Tai onko joku läheisesi ehdottanut asiaa? Useimmat tiedostavat nikotiinin haitalliset vaikutukset ja rahan kulumisen, mutta käyttö jatkuu silti. Ajatus lopettamisesta on saattanut käydä mielessä, mutta riippuvuus – joko fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen – voi asettaa kapuloita rattaisiin. Kuitenkin jo se, että lopettamisajatus on käynyt mielessä vaikkei se olekaan edennyt käytännön toimiin, kertoo siitä, että asia koetaan tärkeäksi. Se on myös hyvä ensimmäinen askel kohti oman nikotiininkäytön tarkastelua.

Nuuskapurkin kuluttamat farkut
Nuuskapurkin kuluttamat farkut

Lopettamisesta ja motivaatiosta

Syitä käyttää nikotiinituotteita voi olla monia: ne voivat tuottaa mielihyvää, piristää tai auttaa rauhoittumaan. Nikotiiniin on voinut syntyä riippuvuus, tai kyseessä voi olla tilannesidonnainen pinttynyt tapa. Kun pohtii nikotiinin lopettamista tai vähentämistä, kannattaa miettiä syitä käyttämisen taustalla – sekä syitä, miksi lopettaminen saattaisi kannattaa. Motiivit kumpuavat arvoistamme, eli meille tärkeistä asioista.

  • Mitä hyötyä ja haittaa itsellesi on nuuskan käytöstä? Entä lopettamisesta?
  • Tavoitteletko parempaa terveyttä? Ovatko läheisesi huolissaan sinusta?
  • Paljonko rahaa sinulla kuluu nikotiinituotteisiin? Oletko laskenut, kuinka paljon sinulla menee rahaa nikotiinituotteisiin viikossa, kuukaudessa tai vuodessa? Paljonko rahaa säästyisi, jos nyt lopettaisit tai vähentäisit? Mihin käyttäisit säästyneet rahat?

Lopettamisen pelikirja

Miettiessäsi nikotiinituotteiden käytön lopettamista, on tärkeää tehdä konkreettinen lopettamissuunnitelma, joka sisältää esimerkiksi lopettamisajankohdan, lopettamistavan sekä listauksen tilanteista, joissa tyypillisesti käytät tai himoitset nikotiinituotteita, sekä varautumissuunnitelman näihin tilanteisiin. Suunnitelma auttaa pysymään päätöksessä silloinkin, kun se tuntuu vaikealta, sillä sen myötä olet jo tehnyt itsellesi lopettamisen pelikirjan.

Lopettamisajankohta – Lopettamiselle ei ole yhtä tietynlaista hetkeä, joka olisi kaikille sopiva. Lopettamisajankohtana uuden vuoden tai vaikka viikon alku houkuttelee usein symboliikkansa vuoksi, mutta yhtä pätevä on myös keskellä ihan tavallista keskiviikkopäivää tehty lopettamispäätös. Lopettaminen on kuitenkin aina helpompaa nyt kuin ”sitten joskus”, kun käyttövuosia on ehtinyt kertyä enemmän ja riippuvuus muodostunut voimakkaammaksi

Lopettamistapa –Pitääkö nikotiininkäyttö lopettaa kokonaan kerrasta, vai olisiko sittenkin parempi vähentää pikkuhiljaa? Onko päivässä jokin nikotiiniannos, josta luopuminen olisi erityisen helppoa? On hyvä peilata omaa lähtötilannettaan ja voimavarojaan ja miettiä niiden pohjalta, mikä voisi olla itselle toimivin vaihtoehto. Jos kerrasta lopettaminen tuntuu ajatuksena haastavalta, voi kokeilla päivittäisten annosten määrän vähentämistä tai lykkäämällä seuraavaa annosta. Herätessä voi esimerkiksi pyrkiä siirtämään myöhemmäksi päivän ensimmäistä nikotiiniannosta.

Riskitilanteet ja varasuunnitelmat – Mikäli nikotiiniin on muodostunut riippuvuus, tulee lopettamispäätöksen jälkeen varmasti tilanteita, joissa nikotiininkäyttö houkuttaa syystä tai toisesta. Jos käyttö on ollut sidottuna tiettyihin ajankohtiin tai tapahtumiin, kuten vaikkapa lounastaukoihin, kannattaa keksiä jo valmiiksi muuta tekemistä: käy esimerkiksi lyhyellä kävelyllä – sen lisäksi, että saat muuta tekemistä, auttaa liikkuminen myös nikotiininhimoon.

Myös mahdollisiin vieroitusoireisiin kannattaa varautua. Vieroitusoireet ja niiden kesto ovat yksilöllisiä, mutta alkavat usein 2–12 tunnin kuluessa. Vieroitusoireiden osalta haastavin vaihe on yleensä 1–3 päivää lopettamisen jälkeen, mutta oireet saattavat jatkua 1-4 viikkoa. On hyvä muistaa, että vaikka oireet ovat epämiellyttäviä, ovat ne silti ohimeneviä. Lisäksi ne kertovat nikotiinin poistumisesta elimistöstä, joten koita suhtautua niihin myönteisesti!

Kun suunnitelma on kasassa, tee päätös ja aseta itsellesi tavoite: päätä päivämäärä, jolloin joko aloitat vähentämään nikotiinituotteen käyttöä tai lopetat sen kokonaan. Tärkeää on, että teet päätöksen ja pysyt siinä!

Lisää tietoa ja tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen löydät osoitteesta www.irtinuuskasta.fi.

Kirjoittaja:

Daniela Eklund on väitellyt liikuntabiologian tieteenalalta ja työskennellyt erilaisissa elintapaohjaushankkeissa ja -tutkimuksissa. Filha ry:ssä hän työskentelee Irti Nuuskasta -hankkeen hanketyöntekijänä.

Seuraa kampanjaa somessa:

#Tipaton2024 #HaastaTapasi

Haasta itsesi ja tapasi – Se voi tehdä ihmeen hyvää.

Aloita jo tänään!