THL kysely: Alkoholipoliittiset mielipiteet tiukentuneet edellisvuosista
THL:n tekemällä väestökyselyllä kartoitettiin alkoholipoliittisia mielipiteitä Suomessa. Tilastojen mukaan kannat ovat kiristyneet ja ihmiset ovat tyytyväisiä nykyisiin alkoholipoliittisiin rajoituksiin.
Suomessa on valmisteilla useita uudistuksia, joiden voimaantulo lisäisi alkoholin saatavuutta ratkaisevasti. Jopa 15 prosenttia alkoholin salliminen vähittäismyyntiin tarkoittaisi sitä, että viinejä voisi jatkossa ostaa marketeista ja ruokakaupoista, ja alkoholin kotiinkuljetus avaisi uusia mahdollisuuksia käyttää yhä enemmän alkoholia arjessa.
Väestölle tehdyn kyselyn tulokset eivät tue hallituksen pyrkimyksiä vapauttaa alkoholin myyntiä asteittain. Päinvastoin vaikuttaa siltä, että asenteet ovat tiukentuneet edellisvuosista. Vastausten mukaan tiukempia alkoholipoliittisia rajoituksia toivovien määrä on noussut kuusi prosenttiyksikköä vuodesta 2024 samalla, kun väljempiä rajoituksia toivovia on saman verran vähemmän. Alkoholipolitiikkaa sopivana pitävien osuus on pysynyt pitkälti samana vuodesta 2020. Nyt 54 prosenttia on tyytyväinen nykyiseen politiikkaan.
Viinit ruokakauppaan?
Vastaajista 42 prosenttia oli vuonna 2025 sitä mieltä, että 8–15-prosenttisia viinejä pitäisi saada ostaa päivittäistavarakaupoista. Osuus on laskenut 12 prosenttiyksiköllä vuodesta 2022, jolloin 54 prosenttia vastaajista toivoi viinejä ruokakauppoihin. Kesällä 2024 tehty lakimuutos, jonka mukaan alle kahdeksan prosenttisia alkoholituotteita on saanut ostaa päivittäistavarakaupoista, ei näytä vaikuttaneen ihmisten halukkuuteen ostaa viinejä ruokakaupasta.
Alkoholin kotiinkuljetukseen liittyvään valvontaan ei luoteta
Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen tarkoittaisi, että ruokalähetit voisivat jatkossa tuoda kotiin myös alkoholia. Kotiinkuljetuksessa tulisi noudattaa alkoholin ostamiseen liittyviä lakisääteisiä ikärajoja eikä alkoholia saisi myydä päihtyneelle. Koska kyseessä on yksityistiloissa käytävä kauppa, on valvonta erittäin vaikeaa.
THL:n alkoholipoliittisia mielipiteitä kartoittavassa kyselyssä on kysytty myös kotiinkuljetukseen liittyviä kysymyksiä. Tulosten mukaan 78 prosenttia vastaajista ei luota lainkaan tai luottaa melko vähän siihen, että ikärajoja ja päihtyneille myynnin kieltoa voitaisi tehokkaasti valvoa. Vain neljä prosenttia vastaajista kokee, että tehokkaaseen valvontaan voi täysin luottaa. Vuonna 2024 valvonnan tehokkuuteen luotti kuusi prosenttia.
Alkoholipolitiikka ja alkoholin kulutuksen vähentäminen
Alkoholilain tarkoituksena on vähentää alkoholin kulutusta ja ehkäistä alkoholin aiheuttamia haittoja sekä yksilö, että yhteiskuntatasolla. Siksi onkin tärkeää arvioida, mitä mieltä ihmiset ovat alkoholin käytön vähentämiseen liittyvistä keinoista.
Väestökyselyn 2025 mukaan 54 prosenttia vastaajista kokee, että alkoholin saatavuutta rajoittamalla voidaan vähentää väestön alkoholikulutusta. Vastausten mukaan 57 prosenttia on sitä mieltä, että Alkon yksinoikeus myydä yli 5,5 tilavuusprosenttisia alkoholijuomia on hyvä tapa rajoittaa alkoholihaittoja. Tulosten mukaan näillä vähittäismyynnin rajoituksilla on siis merkitystä sekä kokonaiskulutukselle, että alkoholin mukanaan tuomille haitoille.
Alkon rooli nähdään kyselyssä myös muuten tärkeänä. Vastaajista 33 prosenttia katsoo, että viinit tulisi sallia ruokakauppoihin, vaikka se samalla tarkoittaisi Alkon valtakunnallisen myyntiverkoston supistamista. Suurin osa vastaajista on siis sitä mieltä, että viinejä ei tulisi myydä vähittäistavarakaupoissa, jos se samalla vaarantaisi Alkojen myyntiverkoston kattavuuden.
Alkoholipoliittisissa päätöksissä tulisi kuunnella väestöä
Hallituksen kaavailemat uudistukset lisäävät alkoholin saatavuutta yhteiskunnassa. Saatavuuden kasvu lisää myös kulutusta, ja lisääntynyt kulutus tuo mukanaan yhä enemmän haittoja. Vaikka kokonaiskulutus ei ole ratkaisevasti kasvanut lähivuosina, ei ole takuita sille, etteikö näin tule käymään. Jo nyt alkoholikuolemat ja alkoholin liitännäissairaudet ovat lisääntyneet ja alkoholi aiheuttaa vuosittain 1,1 miljardin kulut terveydenhuollolle.
THL:n väestökyselyn perusteella alkoholin saatavuuden asteittainen parantaminen ei ole enemmistön mielestä kannattavaa. Nykyiseen malliin ollaan laajasti tyytyväisiä, eikä viinien tuominen osaksi ruokakauppojen valikoimaa houkuttele. Yhä edelleen Alkon yksinoikeutta pidetään hyvänä tapana vähentää haittoja ja alkoholin kulutusta kokonaisuudessaan, ja alkoholin saatavuuden rajoittaminen saa kannatusta.