Artikkeli: Kuinka lisätä turvallisuutta liikenteessä?
Kesällä liikutaan paljon paikasta toiseen, ja valitettavasti onnettomuuksiakin tapahtuu tiellä ja vesillä. Tieliikenteessä sattui 319 henkilövahinko-onnettomuutta kesäkuussa. Niissä kuoli 14 ja loukkaantui 396 ihmistä. Kuolleita oli 1 vähemmän ja loukkaantuneita 53 vähemmän kuin vuoden 2021 kesäkuussa. Myös alkoholilla tai muilla päihteillä on usein vaikutusta tapaturmiin ja
liikenneonnettomuuksiin. Kuljettajan kuntoa voi kuitenkin haitata muukin kuin päihteet. Esimerkiksi väsymys, huonovointisuus, tunnekuohut ja lääkkeet voivat vaikuttaa kuljettajaan niin, ettei ajaminen ole enää turvallista. Oletko ajokunnossa? on olennainen kysymys aina ennen ajoon lähtöä.
Kesällä liikutaan paljon paikasta toiseen, ja valitettavasti onnettomuuksiakin tapahtuu tiellä ja vesillä. Tieliikenteessä sattui 319 henkilövahinko-onnettomuutta kesäkuussa. Niissä kuoli 14 ja loukkaantui 396 ihmistä. Kuolleita oli 1 vähemmän ja loukkaantuneita 53 vähemmän kuin vuoden 2021 kesäkuussa. Myös alkoholilla tai muilla päihteillä on usein vaikutusta tapaturmiin ja
liikenneonnettomuuksiin.
Kuljettajan kuntoa voi kuitenkin haitata muukin kuin päihteet. Esimerkiksi väsymys, huonovointisuus, tunnekuohut ja lääkkeet voivat vaikuttaa kuljettajaan niin, ettei ajaminen ole enää turvallista. Oletko ajokunnossa? on olennainen kysymys aina ennen ajoon lähtöä.
Nuoret yliedustettuina vakavissa liikenneonnettomuuksissa aamuöisin
Ikäpoikkeuslupien ehtoja lievennettiin vuonna 2018. Sen jälkeen alaikäisten kuskien määrä alkoi kasvaa jyrkästi. Samalla onnettomuudet liikenteessä lähtivät kasvuun.
Poliisin tilastoissa 17-vuotiaat kuskit ovat osin yliedustettuina. Kyse on käytännössä aina törkeistä ylinopeuksista.
Niin poliisi kuin Liikenneturvakin vaativat lausunnoissaan mittavia rajoituksia alaikäisten ajamiselle, mikä ei ole ihme, sillä tilastot kertovat karua kieltä siitä, että toukokuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana nuoret ovat yliedustettuina vakavissa liikenneonnettomuuksissa, jotka tapahtuvat aamuyöllä.
– Tyypillinen tilanne on se, että nuori on ollut niin sanottuna juoppokuskina. Hän on itse selvin päin, mutta valvonut pitkään ja univajeen seurauksena nukahtaa rattiin, Markku Partinen kuvaa Tamperelaisen artikkelissa.
Moni ajokuntoa haittaava asia vaikuttaa salakavalasti. Esimerkiksi väsymys heikentää kuljettajan kykyä arvioida omaa tilaansa.
Myös lääkkeet, alkoholi, tunnekuohut ja sairaudet vaikuttavat ajokuntoon. Monille voi tulla yllätyksenä, että jopa allergialääkkeillä voi olla ajokuntoa heikentävää vaikutusta. Lääkkeiden ohjeisiin kannattaakin aina tutustua huolella, jotta tuntee käyttämiensä lääkkeiden mahdolliset vaikutukset reaktiokykyyn.
Viisi vinkkiä ajokunnon huoltoon
- Ota ajokunnon tunnustelu tavaksi. Aja vain ajokuntoisena. Tarkkaile kuljettajan vointia myös matkustajana.
- Vältä väsymys nukkumalla matkaa edeltävänä yönä vähintään 6 tuntia. Ota tarvittaessa torkut ennen matkaa. Huomioi, että esimerkiksi allergialääkkeet voivat väsyttää.
- Tauota riittävästi ja huomioi taukotahti myös matkasuunnitelmassa.
- Vältä ajamista sairaana. Myös tunnekuohut vaikuttavat ajokuntoon – älä pura stressiä tai pahaa mieltä liikenteessä.
- Kun ajat, et ota. Muista, että alkoholi voi vaikuttaa ajokuntoon vielä seuraavanakin päivänä.
Sähköpotkulautailijat pitävät rikkomuksiaan usein vähäpätöisinä
Sähköpotkulautailijoille on määrätty tällä kaudella (huhtikuun alusta alkaen) Helsingissä jo 252 liikennevirhemaksua tai sakkoa. Määrä on moninkertaistunut edellisvuosista.
Sähköpotkulaudalla noudatetaan samoja liikennesääntöjä kuin polkupyörällä, eli jalkakäytävällä saavat ajaa vain alle 12-vuotiaat, muiden pitää ajaa pyörätiellä, pyöräkaistalla tai ajoradalla.
– Suosittelen kypärää lämpimästi, koska siinähän suojelee omaa päätään, toteaa Helsingin liikennevalvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin Sanomien artikkelissa.
-Jos pää vaurioituu, sillä voi olla loppuelämän seuraukset.
Hän kiittelee, että kaupunki ja sähköpotkulautaoperaattorit ovat tehneet erinomaista työtä turvallisuuden parantamiseksi: Viikonloppuöisin on tullut ajokieltoja ja nopeusrajoituksia on laskettu.
Selvin päin vietät turvallisimman kesän
Selvää on, että alkoholinkäyttö ja muut päihteet lisäävät tapaturmien riskiä liikenteessä niin maalla kuin vesilläkin.
Viettämällä kesää selvin päin takaat turvallisen kesän itsellesi ja läheisillesi. Tutustumalla hyvin liikennesääntöihin voit myös vaikuttaa liikenneturvallisuuteen omalta osaltasi.
Miten viettää kesää selvin päin? Vinkkejä päihteettömään kesään löydät EPT-verkoston sivuilta.