Kuvassa tuulivoimaloita.
|

Artikkeli: Suomalaisten pelot ja haaveet -kyselytutkimus kertoo maailmankuvan muutoksesta

Ylen keväällä teettämän Suomalaisten pelot ja haaveet -kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat huolissaan mm. sodan uhasta ja kansainvälisen politiikan vaikutuksesta elämään. Turvallisuudentunne oli järkkynyt jo valmiiksi koronapandemian vuoksi, kun hyökkäyssota Ukrainassa alkoi. Tutkimuksessa yli puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että heidän maailmankuvansa on muuttunut. Vastauksissa kuvaillaan mm. turvallisuuden tunteen menettämistä ja luottamuksen rapautumista päättäjiä ja mediaa kohtaan. Myös ilmastonmuutos huolettaa erityisesti nuoria.

Ylen keväällä teettämän Suomalaisten pelot ja haaveet -kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat huolissaan muun muassa sodan uhasta ja kansainvälisen politiikan vaikutuksesta elämään. Turvallisuudentunne oli järkkynyt jo valmiiksi koronapandemian vuoksi, kun hyökkäyssota Ukrainassa alkoi. Tutkimuksessa yli puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että heidän maailmankuvansa on muuttunut.

Vastauksissa kuvaillaan mm. turvallisuuden tunteen menettämistä ja luottamuksen rapautumista päättäjiä ja mediaa kohtaan.
Myös ilmastonmuutos huolettaa erityisesti nuoria. Sodan aiheuttama epävarmuus nousi esiin myös nuorten vastauksissa, mutta iäkkäämpien vastauksissa se painottui vielä enemmän. Lue lisää

Mielenterveyshaasteet lisääntyneet myös koululaisilla

Koulut alkavat tällä viikolla eri puolilla Suomea ja tilanne mielenterveyshaasteiden osalta vaikuttaa osin huolestuttavalta myös oppilaiden osalta, käy ilmi MTV Uutisten, Suomen Rehtorien ja Lastenklinikoiden Kummien rehtorikyselystä.

Kyselyssä lähes kaikki rehtorit vastasivat oppilaiden mielenterveyshaasteiden lisääntyneen kahden edeltävän vuoden aikana. 77 prosenttia yli sadasta vastanneesta rehtorista kertoi haasteiden lisääntyneen myös viime kevään aikana.

Käytännössä oppilaiden mielenterveyshaasteet näkyvät eniten rehtoreiden mukaan ahdistuneisuutena ja käytösongelmina sekä poissaoloina.
Lisäksi 13 prosenttia vastaajista on vastannut itseä vahingoittavan käyttäytymisen kolmen yleisimmän haasteen joukkoon.

Tiina Maria Miettisen tuoreen väitöstutkimuksen mukaan suomalaisnuorten itsetuhoisuus ilmenee monimuotoisesti. Sen tunnistaminen vaatii ammattilaiselta rohkeutta kysyä ja aitoa halua kuulla nuorta. Tutkimukseen osallistui 28 nuorta ja 23 vanhempaa, joiden kertomuksissa itsetuhoisuus ilmeni myös sellaisena oireiluna, jota ei tyypillisesti ehkä itsetuhoisuudeksi määritellä.

”Nuorten itsetuhoisuus saattaa ilmetä esimerkiksi syömisen tai syömättömyyden kautta itsensä vahingoittamisena, päihteiden vahingollisena käyttämisenä tai toiveina itsensä vahingoittumisesta. Se voi näkyä myös nuoren luovassa ilmaisussa”, Miettinen kertoo.
Nuoret toivovat, että jo itsetuhoisuuteen johtaviin tekijöihin, kuten masennukseen ja koulukisaamiseen puututtaisiin.

Tyytymättömyys elämään, pelot ja epävarmuus tulevasta näkyvät järjestöjen puhelinpalveluissa

Jo keväällä uutisoitiin, kuinka kriisiauttamisen palveluissa ja Sekasin-chatissa yhteydenottojen määrä on noussut pysyvästi korkeammalle tasolle. EPT-verkostoon kuuluvan Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaaran mukaan kansalaiset ovat palanneet perusasioiden äärelle hallitakseen pelkojaan.

Tyytyväisyyden tunne on laskenut erityiesti alle 45-vuotiaiden keskuudessa. 15–29-vuotiaat naiset olivat kyselyssä tyytymättömimpiä. Taustalla on epävarmuus tulevaisuudesta. Larivaara ei kuitenkaan usko, että sukupuoliero on yhtä voimakas, sillä tyytymättömimmät miehet jäävät usein kyselyiden ulkopuolelle.

Larivaaran mukaan vanhempien tulisi pohtia, miten he voisivat luoda toivoa nuorten tulevaisuuteen. Yle uutisten artikkelissa Mehiläisen psykoterapeutti Thea Strandholmin toteaa, että tässä maailmantilanteessa pelot ja huolet ovat ymmärrettäviä, eikä niitä tule yrittää väkisin kitkeä pois. Liikaa valtaa niille ei kuitenkaan tule antaa.

Apua huoliin voi ja kannattaa hakea järjestöjen tarjoamista puhelinpalveluista:

Kriisipuhelin, Tukinet ja Sekasin-chat vastaavat läpi kesän. Kriisipuhelin päivystää:

  • suomeksi 09 2525 0111, auki 24/7
  • ruotsiksi 09 2525 0112
  • arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113.
  • tukea tarjoavat läpi kesän myös Tukinetissä Mieli-tukisuhteet, Solmussa-chat ja Sekasin-chat. Lisätietoja ja aukioloajat
  • MIELI ry on avaamassa syksyllä kriisipuhelimen myös ukrainan- ja venäjän kielillä. Molemmilla kielillä löytyy nyt jo tietoa verkkosivuilta.

Huolestuttaako oma tai läheisesi päihteidenkäyttö?

Soita maksuttomaan numeroon 0800 90045, saat apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Päihdeneuvontaan voit soittaa, jos:

  • alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käyttö on sinulle ongelma
  • haluat keskustella omasta päihteidenkäytöstäsi ammattilaisen kanssa
  • tarvitset apua oikean hoitotahon tai vertaistuen löytämiseen
  • kaipaat keskustelutukea tilanteessa, jossa haluat välttää retkahduksen
  • sinua huolestuttaa läheisen päihteidenkäyttö.

LIsätietoa Päihdeneuvonnasta.

Tukea päihteitä käyttävän lähellä eläville yksilöchatistä

Lasinen lapsuus järjestää yksilöchatteja lasisen lapsuuden kokeneille nuorille ja aikuisille. Chat-keskustelut ovat maksuttomia, luottamuksellisia ja niihin osallistutaan nimimerkillä. Varaa oma aikasi: lasinenlapsuus.fi/chat-ajanvaraus

Neuvonnasta voit kysyä nimettömänä mieltäsi askarruttavia, aikuisten juomiseen liittyviä kysymyksiä ilman, että kukaan ulkopuolinen saa tietää. Neuvontaan voit kirjoittaa milloin vain, ja saat vastauksen muutaman päivän sisällä.
lasinenlapsuus.fi/tukea/neuvonta