Artikkeli: Vietä turvallisempi ja terveellisempi kesä
Alkoholihaitat koskettavat meitä kaikkia. Usein ajatellaan, että haitat koskevat vain niitä, jotka juovat riskirajat ylittävästi. Kuitenkin miesten päihdehaitoista noin 80 % ja naisten noin 90 % aiheutuu ihan tavallisille kansalaisille. Näitä ovat esimerkiksi tapaturmat, riitatilanteet läheisten kanssa ja unihaitat. Näitä siis tapahtuu meille,
joilla alkoholin käyttötavat ovat hallinnassa ja jotka pidämme itseämme kohtuukäyttäjinä, EHYT ry:n asiantuntija Timo Glad kirjoittaa EHYT ry:n ja EPT-verkoston yhteisessä kesäkuun Teema-uutiskirjeessä.
”Alkoholihaitat koskettavat meitä kaikkia. Usein ajatellaan, että haitat koskevat vain niitä, jotka juovat riskirajat ylittävästi. Kuitenkin miesten päihdehaitoista noin 80 % ja naisten noin 90 % aiheutuu ihan tavallisille kansalaisille. Näitä ovat esimerkiksi tapaturmat, riitatilanteet läheisten kanssa ja unihaitat. Näitä siis tapahtuu meille, joilla alkoholin käyttötavat ovat hallinnassa ja jotka pidämme itseämme kohtuukäyttäjinä”, EHYT ry:n asiantuntija Timo Glad kirjoittaa EHYT ry:n ja EPT-verkoston yhteisessä kesäkuun Teema-uutiskirjeessä. Lue myös hänen blogikirjoituksensa kohtuukäytöstä.
Alkoholi lisää tapaturmariskiä
Yle uutisoi juuri myös sähköpotkulautaonnettomuuksista, joissa merkittävä osa vammoista on keskivaikeita tai vaikeita. Merkillepantavaa on myös se, että joka toinen sähköpotkulaudoilla loukkaantunut ajoi päihtyneenä ja suurin osa onnettomuuksista oli tapahtunut kesäviikonloppuina ja iltaisin tai öisin. Päihtyneiden osuus myös hukkuneista ja palotapaturmiin kuolleista on erityisen suuri- Viime vuosina hukkuneista sekä tulipalossa kuolleista noin joka toinen on ollut päihtynyt.
Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta. Jo alle 0,5 promillen humalassa tarkkaavaisuus heikentyy ja liikkeet muuttuvat kömpelömmiksi, mikä lisää tapaturman riskiä. Humalatilan edetessä reaktionopeus ja liikkeiden hallinta heikkenevät samalla kun itseluottamus ja riskinotto kasvavat.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) mukaan juhannuksena hukkuu keskimäärin kuusi ihmistä. Kesän helteet saavat ihmiset liikkeelle vesille ja vesien ääreen, mikä näkyy valitettavasti myös hukkumisten määrässä. Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapaturmista ajoittuu kesäkuukausiin ja noin kolmannes tapahtui viime vuonna mökkiympäristössä. Hukkumisten taustalla vaikuttavat vahvasti vesiturvallisuuteen liittyvät asenteet, heikko toimintakyky ja alkoholi.
Kaikilla on kuitenkin mahdollisuus viettää vesi- ja paloturvallinen juhannus. Keskeistä tapaturmien riskien pienentämisessä on tunnistaa erilaiset vaaratekijät ja varautua niihin. Viime vuonna Tapaturmapäivän sivuille koottiin 10 vinkkiä turvalliseen juhannukseen, ja nämä toki pätevät myös tänä vuonna!
Käy läpi juhannuksen tarkistuslista ja vältä turhat tapaturmat:
• Lataa 112-sovellus ja varmista sijaintisi niin maissa kuin vesilläkin.
• Tarkista veneesi merikelpoisuus ja mökkisi paloturvallisuus, ja varmista että niistä löytyy oikea varustus.
• Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
• Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
• Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden ja tulen äärellä, käsivarren mitan päässä. Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka tulen ja veden äärellä toimitaan.
• Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti. Ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti, jotta apu on lähellä ja jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
• Valvo kokkoa ja muita tulia jatkuvasti. Muista, että avotulen sytyttäminen edellyttää maanomistajan lupaa, eikä metsäpalovaroituksen aikana avotulta saa tehdä lainkaan.
• Varaa vettä tai alkusammutusvälineet juhannuksen tulien ääreen.
• Hanki toimivat palovaroittimet kaikkiin tiloihin, joissa yövytään.
• Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.
Lisää turvallisuusvinkkejä löydät Tapaturmapäivän sivuilta.
Selvin päin kesään -kampanja kannustaa juhlimaan kesää päihteittä
20. kerran järjestettävä Selvin päin kesään -kampanja kannustaa päihteettömään juhlintaan ja elämäntapaan. Kampanjayhteistyössä ovat mukana Raittiuden Ystävät ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Erkki Poikosen säätiö, ETRA-liitto, Hem och skola rf, Koulutus Elämään säätiö, KRAN rf, Lastensuojelun Keskusliitto, Myllyhoito, Nuori kirkko ry, Nuorisokasvatussäätiö, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, Pelastakaa Lapset ry, Sininauhaliitto, Sinuli, Suomen ASH, Suomen Punainen Risti, Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL, Suomen Valkonauhaliitto ja Viron Raittiusliitto.
Mitä kaikkea kesällä voikaan tehdä? Nappaa vinkit kesänviettoon!
Seuraa kampanjaa myös somessa tunnistella #selvinpäinkesään ja Instagramissa.
Jos haluat vähentää alkoholinkäyttöäsi, voit tarkkailla omaa juomistasi esimerkiksi riskikäytön rajojen avulla. Tarjolla on myös ammattiapua. Lue lisää.
Tärkeää tietoa alkoholin vaikutuksesta rintojen terveyteen
Tiesitkö, että välttämällä alkoholin käyttöä edistät myös rintojesi terveyttä? Alkoholi lisää sukupuolihormoni estrogeenin määrää elimistössä. Estrogeeni välittää tietoja soluille mm. siitä milloin niiden pitää jakautua. Korkea estrogeenitaso lisää naisilla rintasyövän riskiä.
Koska riski sairastua rintasyöpään pienenee vähentämällä alkoholin käyttöä, suosittelemme kesäisen janon sammuttamista alkoholin sijaan esimerkiksi herkullisen moctailin avulla. Ei muuta kuin virittelemään aistit kohti kesää ja mukavia muistoja keräämään!
Voit huolehtia rintaterveydestä monin tavoin ja tutkia niitä myös itse, muistuttaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoon kuuluva Tunne rintasi ry.