Termit haltuun: ei leimata sanoilla. Vältä näitä: Narkomaani, narkkari, huumeiden käyttäjä / huumeaddikti. Kokeile näitä: Huumeita käyttävä ihminen, huumeita käyttävä henkilö, huumeita käyttänyt / kokeillut ihminen. Narkomaani-sana on leimaava ja se vahvistaa huumeita käyttäviin ihmisiin kohdistuvaa stigmaa. Ihmisestä puhuminen huomioi henkilön, eikä ihmistä nähdä vain huumeiden kautta.

Tapahtuma: Asunnottomien yön 17.10. teemana syrjäytynyt vai syrjäytetty?

Asunnottomien yön teemana on 2021 syrjäytynyt vai syrjäytetty? Myös sanat voivat syrjiä ja leimata. EPT-verkosto teki sanastoa vältettävistä sanoista.

Asunnottomien yön Helsingin päätapahtuma virtuaalisesti Vailla vakinaista asuntoa ry:n tiloissa 17. lokakuuta 2021 klo 16-20

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja ympäri Suomea. Tänä vuonna Helsingin tapahtuma järjestetään koronatilanteen vuoksi virtuaalisena kello 16-20. Asunnottomien yö -tapahtumalla halutaan muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja että meillä kaikilla on oikeus omaan kotiin.

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna ULKOPUOLELLA – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty. Monessa tapauksessa yhteiskunnasta syrjäyttäminen on asunnottomuuden syynä. Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena vaan sananpartena, pienituloisimmat jäävät ulkopuolelle. Ja mitä kauemmin ihminen on asunnottomana, sitä vaikeampaa on päästä asuntomarkkinoille. Ulkopuolella-teeman kautta Asunnottomien yön kansalaisliike nostaa esiin yhteiskunnan rakenteissa olevia syitä ja vaatii toimia asuntomarkkinoilta syrjäytymisen ja asunnottomuuden torjumiselle.

Tutustu Helsingin päätapahtumaan ja aluetapahtumiin täällä: https://asunnottomienyo.fi/tapahtumat/

Myös sanat voivat syrjäyttää

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto on omassa toiminnassaan työskennellyt stigma-teemojen parissa. Päihteiden käyttöön ja ongelmakäyttöön liittyy paljon ennakkoluuloja, jotka vaikuttavat ihmisiin negatiivisesti. Syrjivät ja leimaavat sanat vahvistavat tunnetta siitä, että ihmiset on jaettu meihin ja heihin. Stigma saattaa vaikeuttaa päihdepalveluihin hakeutumista, se tekee osallisuudesta vaikeaa ja nakertaa itsetuntoa.

EPT-verkoston huumetyöryhmä on laatinut termilistan, jossa kerrotaan mitä sanoja tulee välttää kun puhutaan huumeiden käytöstä. Voit lukea ja tulostaa listan täältä: Huoneentaulu_termit.pdf (ept-verkosto.fi).
Asunnottomuuteen liittyvistä termeistä on kerrottu oppaassa Toimittaja, sinua tarvitaan muutoksessa! – Opas asunnottomuudesta viestimiseen, jota on ollut tekemässä lukuisia järjestöjä. Voit lukea oppaan täällä: https://asuntoensin.fi/assets/files/2019/03/toimittaja-sinua-tarvitaan-muutoksessa-opas-asunnottomuudesta-viestimiseen-002.pdf.

Asunnottomien yötä varten muutamista termeistä on tehty somekuvia. Mukana on myös asunnottomuuteen liittyviä sanoja.