Kuvituskuva
|

Blogi: Leikkaukset järjestöjen rahoitukseen huonontavat heikoimmin voivien asemaa entisestään

Kehysriihessä päätetyt leikkaukset järjestöjen rahoitukseen heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä radikaalisti. Kuitenkin juuri järjestöjen erityisosaaminen on kansalaisten tärkeä apu ja tuki, jota julkinen sektori ei yksin pysty tarjoamaan. Kovimmin sote-järjestöjen leikkaukset osuvat heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin.

Maamme hallitus toteuttaa ohjelmaansa ”Vahva ja välittävä Suomi” uudistaen kovalla kädellä muun muassa alkoholilainsäädäntöä, rahapelijärjestelmää ja järjestöjen rahoitusta. Kun hallitusohjelmassa todetaan myös, että hallituksen tavoitteena on yhteiskunta, jossa perusasiat ovat kunnossa ja heikoimmista pidetään huolta, jää miettimään, onko kyseessä kaksi eri ohjelmaa.

Kehysriihessä päätetyt leikkaukset järjestöjen rahoitukseen heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä radikaalisti. Kuitenkin juuri järjestöjen erityisosaaminen on kansalaisten tärkeä apu ja tuki, jota julkinen sektori ei yksin pysty tarjoamaan. Kovimmin sote-järjestöjen leikkaukset osuvat heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Juuri heihin, jotka kipeimmin tarvitsevat apua, ja joiden ääni yhteiskunnassa jää kuulumatta ilman sote-järjestöjen työtä.

Samaan aikaan hallituksen muut kehysriihessä sopimat toimet, kuten yleisen arvonlisäveron korottaminen 25,5 prosenttiin, sekä jo aiemmin sovitut toimenpiteet, kuten sosiaaliturvan leikkaukset, heikentävät pienituloisten asemaa entisestään.

Tässä tilanteessa hallitus on myös toteuttamassa alkoholipolitiikan uudistuksia, jotka on jo moneen kertaan huonoksi todettu sekä kansantalouden että kansanterveyden näkökulmasta. Sekin on todettu, että uudistuksen ikävät ja vakavat seuraukset osuvat väistämättä muun muassa lapsiin ja nuoriin. Jos ei lapsista ja nuorista, niin kenestä meidän sitten tulee pitää huolta?

Pitääkö olla huolissaan? Kyllä pitää!

Yrmy Ikonen
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston puheenjohtaja
A-Kiltojen Liiton toiminnanjohtaja

Kim Kannussaari
EHYT ry, koordinaatioyksikön päällikkö

17.4. Päivitettyjen kehysriihitietojen mukaan sote-järjestöjen avustusleikkaus on noin 130 miljoonaa euroa, ja leikkaukset alkavat porrastetusti jo ensi vuodesta alkaen. Vuonna 2024 STEAn jaettu avustus oli 384 miljoonaa euroa. Arvio tulevien vuosien jaettavasta avustuksesta on:

2025: 303 miljoonaa euroa
2026: 278 miljoonaa euroa
2027: 253 miljoonaa euroa

  • a