Maksaviikko
| |

Blogi: Maksaviikko – Älä, älä ja tee, tee

Terveysviestintä on epäkiitollinen, mutta mielenkiintoinen harrastus. Kun kehottaa vaihtamaan lenkkimakkaran kasvikseen ja oluen veteen, voi somessa saada terveysintoilijan leiman. Enemmän peukutuksia saa niiltä, jotka jo noudattavat terveitä elintapoja. On helpompaa tukea jo olemassa olevaa kuin aiheuttaa muutosta.

Terveysviestintä on epäkiitollinen, mutta mielenkiintoinen harrastus. Kun kehottaa vaihtamaan lenkkimakkaran kasvikseen ja oluen veteen, voi somessa saada terveysintoilijan leiman. Enemmän peukutuksia saa niiltä, jotka jo noudattavat terveitä elintapoja. On helpompaa tukea jo olemassa olevaa kuin aiheuttaa muutosta.

Maksaviikkoa on vietetty toukokuussa jo useiden vuosien ajan. Alkuun vietettiin maksapäivää, mutta päivälle kävi kuten useamman keskikeholle – se otti ja levisi. Nyt viikkokaan ei tunnu riittävän kaiken muistuttamiseen.

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät, mutta on toki muistettava, että kaikki maksasairaudet eivät liity elintapoihin. Perinnöllisten tai autoimmuunisairauksien syntyyn ei voi itse vaikuttaa, virushepatiitinkin voi saada kaikista varokeinoista huolimatta. Eivätkä maksasairaudet ole tietenkään ainoita länsimaisen yltäkylläisten elintapojen aiheuttamia elintapasairauksia.

Varmaan jokainen tietää, että alkoholi vahingoittaa maksaa. Jaamme elinluovutuskortteja eri tilaisuuksissa ja useimmiten kuultu kommentti on – puolittain ylpeänä todettu – että ei minun maksani ainakaan kelpaa elinluovutukseen. Suomalaisista alkoholin juominen on edelleen jännittävää ja kiihottavan kiellettyä. Rituaaliin kuuluu humalahakuisuudella fantasioiminen jo ennen juomista. Ei päivittäinen tissuttelu silti mitenkään helpompaa maksalle ole kuin runsas kertajuominen viikonloppuna. Pahimmillaan jatkuva alkoholinkäyttö johtaa maksakirroosiin. Suomessa 90 prosenttia kuolemaan johtavista maksavauriosta johtuu alkoholista.

Runsas alkoholinkäyttö ei vahingoita pelkästään maksaa, vaan on haitallista myös munuaisille: se nostaa painoa, veren huonoja rasva-arvoja ja aiheuttaa suola- ja mineraalitasapainon häiriöitä, jolloin verenpaine nousee.

Maksa voi rasvoittua, vaikkei alkoholia käyttäisi lainkaan. Rasvamaksatauti on lisääntynyt ylipainon yleistymisen myötä. Rasvamaksa on jo Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa. Rasvamaksaan sairastuneista joka viidennellä maksan rasvoittuminen on edennyt maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Tähänkin ongelmaan on tarjottava vastaukseksi sitä kaikkein tylsintä – terveitä elintapoja. Pitäisi riistää nuorison kädestä sokeripitoiset energiajuomat, varttuneemmilla vaihdattaa eläinrasvat kasvirasvoihin, aikuisilta unohduttaa pikaruoat ja ylitäytetyt lounasbuffetit, kaupan hyllyiltä piilottaa jättisipsipussit. Eikä tässä vielä kaikki. Kaikkien pitäisi liikkua suositusten mukaan 2 tuntia ja 30 minuuttia ja kehittää sopivassa suhteessa kestävyys- ja lihaskuntoa.

Tai sitten voisin lähettää tiedotteen. Muista maksaa Maksaviikolla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, jätä luontaistuotteet ja laihdutuskuurit kaupan hyllylle, liiku ja annostele lääkkeet oikein. Ehkäpä joku lehti julkaisee jutun otsikolla Tämä tuttu tapa voi aiheuttaa salakavalan tämän ja listata kymmenen ohjetta parempaan elämään.

Tämän kaiken me jo tiesimme, mutta muuttuiko käytöksemme? Ehkä tunnemme edes pienen piston sydämessämme, kun korkki sihahtaa seuraavan kerran. Ehkä saimme jonkun ottamaan ensi askeleen muutoksen matkalle.

Munuais- ja maksaliitto viettää Maksaviikkoa 9.–13.5.2022. Lisätietoa viikosta löytyy sivulta www.muma.fi/maksaviikko.

Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö
Munuais- ja maksaliitto