|

Blogi: Välitetään nuorista – ei välitetä heille alkoholia

Alaikäiselle ei tarvitse välittää päihteitä, vaikka se tuottaisikin nuorelle pettymyksen. Nuoren päihdekokeilut voivat liittyä sosiaaliseen paineeseen, kokeilunhaluun, itsenäistymiseen tai muihin tekijöihin. Aiheesta kannattaa keskustella nuoren kanssa ja haastaa nuorta pohtimaan sitä, onko päihteiden käyttö sittenkään välttämätöntä.

Nyt päättäjäisviikonloppuna vanhempien on syytä olla tarkkana. Jokaisen nuoren vanhemman kannattaa miettiä, tietääkö tämä, mitä nuorelle oikeastaan kuuluu tai miten tämä on suunnitellut viettävänsä päättäjäisviikonloppua? Keitä nuoren kaverit ovat ja missä hän liikkuu? Miten nuoren turvallisuus voitaisiin turvata? Mikä on nuoren suhde päihteisiin, mitä hän niistä ajattelee?

Päihteiden käyttö on iskostunut syvälle suomalaista kulttuuria, mikä kuuluu ja näkyy esimerkiksi lauluissa, historiassa sekä koulujen päättäjäisjuhlissa. Kouluterveyskyselyn mukaan noin kolmasosa yläkouluikäisistä on kokeillut päihteitä ja n. 40 % kertoo saaneensa alkoholia lähipiiristä.

Huumeiden käyttö huolestuttaa

Nuorten huumeiden käyttö ja kokeilut ovat huolestuttavia. Tilastokeskuksen mukaan tapaturmaiset huumeisiin liittyvät myrkytykset ovat olleet pitkään nousussa ja EMCDDA:n mukaan Suomessa huumeisiin kuolee suhteutetusti eniten alle 25-vuotiaita koko Euroopassa.

Juuri nyt Poliisin mukaan Turun alueella nuorten keskuudessa leviää nyt ksalol-lääkevalmistetta päihtymistarkoituksessa. Ksalolia ei myydä Suomessa edes reseptillä. Tuotteen vaikuttava aine on Alparatsolaami, joka kuuluu bentsodiatsepiineihin. Valmiste on rauhoittava lääke, joka lyhytaikaisessa käytössä lievittää esimerkiksi ahdistusoireita, mutta aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Lääkevalmisteita tulisi käyttää ainoastaan lääkärin määräyksestä ja ohjeistuksen mukaan.

Suuri riski

Rikosylikomisario Marja Kiiski varoittaa Helsingin Sanomien jutussa siitä, ettei katukaupasta ostetut laittomat päihteet välttämättä ole sitä valmistetta, jota ostaja luulee saavansa. Samassa jutussa TYKS lasten ja nuorten Klinikan johtaja Heikki Lukkarinen huomauttaa, että ennestään tuntemattomien laittomien päihteiden nauttiminen sellaisenaan ja erityisesti alkoholin kanssa voi aiheuttaa myrkytyksen.

Nuoret ovat erityisen herkkiä myrkytyksille, sillä heidän aivonsa kehittyvät vielä, eikä heillä ole valmiutta säännöstellä tai arvioida omaa päihteiden käyttöään aikuisen tavoin. Myöskään alkoholinkäyttö ei ole vaaratonta. Alkoholi voi aiheuttaa kehittyvissä aivoissa ja muissa sisäelimissä pysyviä vaurioita, jotka pahimmillaan johtavat kuolemaan.

Päihteitä helposti saatavilla

Kouluterveyskyselyn mukaan vajaa 50 % yläkouluikäisistä kokee, että omalla paikkakunnalla on helppo hankkia huumeita, lukiolaisista ja ammattikoululaisista lähes 60 %. Ylen jutun mukaan nuoret saavat alkoholia ja muita päihteitä helposti esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Yksi yleisimmistä hankintakanavista on Snapchat. Nuoret kertovat jutussa, että ”Snäpin” tarinoihin on helppo tehdä kyselyä eri päihteiden saatavuudesta ja vastaamaan pääsee myös anonyymisti. Viestit poistuvat palvelusta tietyn ajan kuluttua.

Välittäjät voivat olla myös toisia alaikäisiä, nuorten tuttavia, läheisiä tai sisaruksia. EHYTin tietojen mukaan noin 16 % vanhemmista ostaa alkoholituotteita alaikäiselle nuorelleen siinä ajatuksessa, että näin nuorelle opetettaisiin kohtuullista alkoholinkäyttöä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan alkoholin välittäminen nuorelle osoittaa nuorelle asian hyväksymistä. Nuoret hankkivat usein vanhempien tarjoamien juomien lisäksi myös muita päihteitä.

Miten toimia?

Alaikäiselle ei tarvitse välittää päihteitä, vaikka se tuottaisikin nuorelle pettymyksen. Nuoren päihdekokeilut voivat liittyä sosiaaliseen paineeseen, kokeilunhaluun, itsenäistymiseen tai muihin tekijöihin. Aiheesta kannattaa keskustella nuoren kanssa ja haastaa nuorta pohtimaan sitä, onko päihteiden käyttö sittenkään välttämätöntä. Parasta on määrätietoisesti kieltäytyä nuoren pyynnöistä välittää alkoholia.

Nuoren kanssa on hyvä puhua avoimesti päihteistä ja tämän suhtautumisesta niihin. Lisäksi juhlimaan lähtevää nuorta kannattaa kehottaa pitämään huolta kavereista. Myös ensiaputilanteet ja avun hälyttäminen kannattaa käydä nuoren kanssa läpi. Poliisi ja muut toimijat partioivat päättäjäisiltana aktiivisesti ja puuttuvat sekä ohjaavat nuorten käytöstä, mutta huoltajalla on aina viimekädessä vastuu alaikäisestä lapsestaan.

Välitetään nuorista. Ei välitetä heille alkoholia.

Vinkkejä päihdekeskusteluun:
Tietoa ja materiaalia puheeksioton tueksi – EPT-verkosto

Lisää tietoa:

https://www.kaypahoito.fi/hoi50028
https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/artikkelit/alkoholin-vaikutukset-eri-ikakausina/#c6dff32d
Tiesitkö tämän lääkkeistäsi ja alkoholista? Opas ikäihmisille (ehyt.fi)
https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/alkoholi/alkoholi-ja-aivot
https://ehyt.fi/uutishuone/uutiset/hakematta-paras-ethan-valita-alkoholia-alaikaiselle/
https://svenska.yle.fi/a/7-10034940
https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000009624013.html
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01048
https://mielenihmeet.fi/alpratsolaami-kayttotarkoitukset-ja-sivuvaikutukset/
https://www.emcdda.europa.eu/publications/edr/trends-developments/2022_en
https://www.stat.fi/julkaisu/cl8slomfgpjyk0bw7wivrbxpa