Ympäristö - hyvä syy lopettaa tupakointi. Tupakka on huka ympäristölle ja terveydelle.Suomen Ash.
|

Artikkeli: Maailman tupakaton päivä 31.5. muistuttaa tupakan ympäristövaikutuksista

Maailman tupakattomana päivänä 31.5.2022 lisätään tietoisuutta tupakan ympäristövaikutuksista. Vaikutuksia on monia mm. tupakan viljelyyn, tuotantoon ja jakeluun sekä luontoon jätettyjen tupakantumppeihin liittyvät haitat. WHO:n kampanjassa kannustetaan tupakoimattomuuteen, mikä auttaa monin tavoin saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Uusi tupakkalaki on askel eteenpäin, kun etenemme kohti Nikotiiniton Suomi 2030 -tavoitetta.

Maailman tupakattomana päivänä 31.5.2022 lisätään tietoisuutta tupakan ympäristövaikutuksista. Vaikutuksia on monia mm. tupakan viljelyyn, tuotantoon ja jakeluun sekä luontoon jätettyjen tupakantumppeihin liittyvät haitat.

WHO:n kampanjassa kannustetaan tupakoimattomuuteen, mikä auttaa monin tavoin saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Uusi tupakkalaki on askel eteenpäin, kun etenemme kohti Nikotiiniton Suomi 2030 -tavoitetta.

Savuton ja nikotiiniton Suomi 2030 -tavoitteeseen alle 8 vuotta aikaa

Toukokuun Päihdepäivillä keskusteltiin nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisystä Filha ry:n ja EHYT ry:n seminaarissa. Savuton ja nikotiiniton Suomi 2030 -tavoitteeseen on alle kahdeksan vuotta aikaa. Keskeisimmät haasteet tavoitteen saavuttamiseksi liittyvät nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen ja aloittamisen ehkäisyyn sekä tupakkateollisuuden, erityisesti nuorille markkinoimiin, uusiin nikotiinituotteisiin. Filha ry:n sivuilla on mm. ammattilaisille materiaalia aiheesta miten otan puheeksi tupakoinnin.

Tupakkalakia tiukennettiin 13.4.2022. Brändi-ilmeet ja logot poistuvat tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkauksista. Tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta erityisesti nuorten silmissä. Tupakkalain muutokset astuivat voimaan 1.5.2022 lukuun ottamatta pakkausten yhdenmukaisuutta koskevaa sääntelyä, joka tulee voimaan 1.5.2023. 

Nikotiinituotteiden markkinointi ja välitys kuitenkin näkyvät yhä selvemmin sosiaalisessa mediassa. Tuotteita on helppo hankkia, mutta käyttäjillä ei kuitenkaan aina ole tietoa siitä, miten paljon nikotiinia ja muita terveydelle haitallisia aineita tuotteet sisältävät. Esimerkiksi nuuskan ja tupakan vieroitukseen tarkoitettujen nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt.

Viranomaiset ja järjestöt ovat asiasta huolissaan, sillä myös nikotiini on myrkky, johon kehittyy nopeasti riippuvuus. Ehyt ry sekä EPT-verkostoon kuuluva kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry ovat huolissaan erityisesti nikotiinipussien käytön lisääntymisestä nuorison parissa.

– Nuoret kuvittelevat, että tämä on joku terveystuote, kun siinä ei ole tupakkapurua. Nikotiinipussit kuitenkin koukuttavat tosi äkkiä, ja niistä on vaikea päästä eroon, sanoo EHYTin asiantuntija Saija Himanka Ylen uutisessa Nuoret kokevat nikotiinipussit terveystuotteeksi.

Tupakkalain myötä tupakointi kiellettiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Yleisillä uimarannoilla kielto on voimassa aina toukokuun alusta syyskuun loppuun. Muutoksilla suojataan erityisesti pieniä lapsia passiivisen tupakoinnin haitoilta. Lisäksi halutaan vähentää tupakoinnista aiheutuvaa roskaantumista ja ympäristöhaittoja. Lue lisää Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

EPT-verkosto vaikuttaa aktiivisesti päihdepolitiikkaan ja lainsäädäntöön päihdepoliittisella vaikuttamistyöllä. Verkosto on lausunut viime vuonna myös tupakkalaista. Tutustu järjestöverkoston lausuntoihin.

Tupakointi aiheuttaa yhteiskunnallemme miljardiluokan kustannukset ja tuhansia sairaalahoitopäiviä vuosittain. Nikotiinista vieroitus on myös edullisempaa kuin tupakkasairauksien hoito, Suomen ASH ry muistuttaa.

Lue lisää tupakan ympäristöhaitoista Suomen ASH ry:n sivuilta, ja osallistu samalla Tupakka ja ympäristö -visaan, jossa voit testata tietosi tupakan ympäristövaikutuksista!