Päihdepäivien ohjelmassa 16 seminaaria ja neljä retkeä
Päihdepäivät on loistava tilaisuus laajentaa osaamistasi, tavata kollegoita ja löytää uusia näkökulmia päihteisiin liittyviin kysymyksiin.
Päihdepäivillä on tarjolla monipuolinen ohjelma, johon kuuluu 16 luentoseminaaria ja neljä retkeä.
Seminaarit on jaettu neljään teemapolkuun, jotka tarjoavat tietoa eri aihealueista. Voit halutessasi seurata yhtä polkua alusta loppuun tai koota itsellesi juuri sinua kiinnostavan kokonaisuuden valitsemalla seminaareja vapaasti eri poluilta.
Päihdetyön muutosta rakentamassa | |
Keskustelua riippuvuuksista | |
Päihdekäytön haasteet ja lieveilmiöt | |
Kohtaamisia ja menetelmiä sosiaali- ja terveydenhuollon arkeen | |
Retki |
Keskiviikko 14.5.2025
Klo 10.00-11:00
- Alkuseminaari
Päihteet ovat keskeinen yhteiskunnallinen kysymys, joka koskettaa meitä kaikkia. Päihdepolitiikassa on tapahtunut useita muutoksia, jotka ovat lisänneet esimerkiksi alkoholin ja nikotiinin saatavuutta. Päihdepäivät avataan ajankohtaisella katsauksella päihdepolitiikkaan. Ohjelmassa on paneelikeskustelu, jossa suurimpien eduskuntapuolueiden edustajat haastetaan keskustelemaan, mihin suuntaan päihdepolitiikkaa tulisi viedä, mitä sillä tavoitellaan sekä miten haittoja voidaan ehkäistä tehokkaasti muuttuvassa yhteiskunnassa.
Klo 11.00-12:00 lounastauko
Klo 12:00-13:30 aamupäivän seminaarit:
- 1. Treffit EPT-koordinaattoreille
Hyvä ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, hyte-koordinaattori tai muu ehkäisevää päihdetyötä työksesi suunnitteleva. Tule tapaamaan kollegoitasi, jakamaan kokemuksia ja ratkomaan esteitä. Treffeillä keskustellaan siitä, minkälainen ehkäisevä päihdetyö toimii erilaisissa ympäristöissä ja erilaisten kohderyhmien parissa - eli miten ehkäisevää päihdetyötä kannattaa tehdä koulussa, perheessä, työpaikalla, järjestöissä, vapaa-ajan ympäristöissä ja sote-palveluissa. EPT-treffeillä saat myös pienen katsauksen ehkäisevän päihdetyön suunnitteluun tarjolla olevaan tukeen sekä EHYTin aluetyön ajankohtaisiin kuulumisiin.
Ohjelman järjestää EHYT ry.
- 2. Riippuvuusilmiöt muutoksessa - muuttuvatko käsitykset riippuvuudesta?
Seminaarissa pureudutaan uusiin riippuvuusilmiöihin ja -käsityksiin. Puheenvuoroissa pohditaan riippuvuuden aivosairausmallia ja sen merkitystä sekä ongelmallisen digipelaamisen ja somen käytön tunnuspiirteitä. Kuulemme myös, mitä uutta eskapismin käsite tuo riippuvuuksien ymmärtämiseen. Seminaari tarjoaa kaikille kiinnostuneille tuoretta tietoa tämän hetken riippuvuuskäsityksistä, uusista digiajan riippuvuuksista sekä niiden huomioimisesta palvelujen kehittämisessä. Tervetuloa kuulemaan lisää!
Seminaarin puhujat:
Michael Egerer, VTT, yliopistotutkija, Helsingin yliopisto
Terhi Mustonen, PsT, Digitaaliset riippuvuudet -toiminnan päällikkö, Sosped-säätiö
Hannu Jouhki, toimitusjohtaja, väitöskirjatutkija, A-klinikkasäätiö
Paneelikeskustelu:
Anu Kiiskinen, kokemusasiantuntija
Jonna Levola, päihdelääketieteen apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
Jouni Tourunen, dosentti, A-klinikkasäätiö, paneelikeskustelun juontaja
Seminaarin järjestää A-klinikkasäätiö.
- 3. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen päihde- ja riippuvuustyössä
Naisiin kohdistuva väkivalta on globaali ihmisoikeuskysymys, jonka torjumiseen on sitouduttu monilla kansainvälisillä ihmisoikeussopimuksilla. Tässä seminaarissa tarkastellaan päihde- ja riippuvuustyön keinoja ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seminaarissa pohditaan, miten päihteidenkäyttö kytkeytyy väkivaltaan ja miten väkivaltaa voidaan ehkäistä päihteidenkäyttötilanteissa ja lähisuhteissa. Seminaari on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, johtajille ja palvelujen kehittäjille
Seminaarin puhujat:
Jaana Markkula, tiimipäällikkö, THL
Leena Uhtakari, ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija, Maria Akatemia
Mari Selin-Kivenvuori, palvelupäällikkö, Pirkanmaan hyvinvointialue ja Milka Suunnittu-Sakari, turvakotipalvelujen päällikkö,Tampereen ensi- ja turvakoti
Minna Kesänen, kehittämispäällikkö, THL
Kokemusasiantuntija
Seminaarin järjestää THL.
- 4. Psykofyysinen työote riippuvuusasiakkaan hoidossa -keho ja mieli workshop
Tässä käytännönläheisessä, kliinisen työn tekijöille suunnatussa workshopissa työskentelemme konkreettisten, heti käyttöön otettavien kehollisten, hermostoa säätelevien liikkeiden kautta. Workshopin jälkeen osaat ottaa helppoja mutta vaikuttavia työkaluja käyttöön niin yksilöille kuin ryhmällekin. Riippuvuusasiakkaat oppivat terveellisempiä keinoja mm. tunteiden ja riippuvuusimpulssien hallintaan.
Seminaarin vetäjät:
Titta Kärki, Sh AMK, KKT-psykoterapeutti koulutettava/Tampereen yliopisto, Suomen Trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso Ry:n puheenjohtaja 2025, THL:n rahapeliriippuvuus hallintaan menetelmäkouluttaja
Mikko Patovirta, fysioterapeutti, terveystieteiden maisteri, väitöskirjatutkija/Tmi Mikko Patovirta
Seminaarin järjestää Kymenlaakson hyvinvointialue.
Klo 13:30-14:30 kahvitauko
Klo 14:30-16:00 iltapäivän seminaarit:
- 5. Hyvinvointialueet ja päihdehoidon ja -kuntouksen palveluketjut
Kuka pääsee päihde- ja riippuvuuskuntoutukseen ja kuka ei? Ovatko maamme asukkaat eriarvoisessa asemassa hoitoon pääsyssä? Mitä seuraa hoitamattomista päihde- ja riippuvuusongelmista? Vähentyykö hoito ongelmien kasvaessa? Ajankohtaisesta aiheesta keskustelemassa THL:n ja RISE:n erityisasiantuntijat, hyvinvointialueen ylilääkäri ja kokemusasiantuntija. Seminaari on suunnattu ensisijaisesti päihde- ja riippuvuustyön asiantuntijoille ja hyvinvointialueiden päättäjille ja työntekijöille.
Seminaarin puhujat:
Kristiina Kuussaari, erityisasiantuntija, THL
Maria Heiskanen, erityisasiantuntija, THL
Ulla Knuuti, erityisasiantuntija, RISE
Tuomo Ketomäki, ylilääkäri, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Hannu Vesterinen, ohjaaja ja kokemusasiantuntija
Seminaarin järjestää VAK ry.
- 6. Riskitason rahapelaamisesta tekoälyn käyttöön pelisuunnittelussa – Mitä ammattilaisen tulee tietää juuri nyt?
Seminaari tarjoaa kaksi uutta näkökulmaa digi- ja rahapelaamiseen ja niiden riskitekijöihin. Aluksi pureudutaan Kanadassa käyttöön otettuihin matalan riskin rahapelaamissuosituksiin sekä niiden soveltamiseen Suomessa ja omassa työssä. Toisena aiheena tekoälyn ja kvanttitietokoneiden rooli pelisuunnittelussa. Millaisia digi- ja rahapelit ovat tulevaisuudessa ja mitä tämä tarkoittaa haittojen kannalta? Seminaari on suunnattu sote- ja järjestöammattilaisille sekä kaikille aiheista kiinnostuneille.
Seminaarin puhujat:
Puheenjohtaja Krista Schulman, EHYT ry
Natasha Skult, väitöskirjatutkija, Turun yliopisto, toimitusjohtaja, MiTale. Puheenvuoro on englanninkielinen
Seminaarin kolmas puhuja julkaistaan myöhemmin.
Seminaarin järjestää EHYT ry.
- 7. Väkivalta ja päihdeongelma – miten ehkäistä molempia?
Päihteiden ongelmakäyttö, rikollisuus ja väkivalta kytkeytyvät usein toisiinsa kasautuen pienelle joukolle pahoinvoivia nuoria. Monimutkaistuvat huumemarkkinat ja huumekauppaan liittyvä oheisrikollisuus ja väkivalta aiheuttavat huolta laajasti koko Euroopassa. Suomessa väkivallan ehkäisy saa tukea myös hallitusohjelmasta, ja moniammatillisessa yhteistyössä esimerkiksi päihdepalveluilla on tärkeä rooli. Seminaarissa pureudutaan siihen, miten huumerikollisuus ja väkivalta näyttäytyvät Suomen kaduilla ja päihteitä käyttävien ihmisten elämässä ja miten näihin ilmiöihin voisi puuttua.
Seminaarin puhujat:
Inari Viskari, erikoissuunnitelija, THL
Jari Kyllönen, rikosylikonstaapeli, Helsingin poliisilaitos, Rikostutkintayksikkö, Ammattimainen rikollisuus
Teemu Kaskela, tutkija, A-klinikkasäätiö
Alix Helfer, tutkija, Nuorisotutkimusseura
Margareeta Häkkinen, ylilääkäri, THL
Suvi Helle, esihenkilö, Vantaan kaupunki, nuorten rikoskierteitä ja jengiytymistä ehkäisevä työ
Seminaarin järjestää THL.
- 8. Onko meillä kaikki keinot käytössä lasten päihdehäiriöiden kuntoutuksessa?
Onko meillä kaikki keinot käytössä lasten päihdehäiriöiden kuntoutuksessa?
Alaikäisten päihdehäiriöiden hoitaminen vaatii monialaista yhteistyötä, jossa terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ja terveydenhuollon prosessit pitää sovittaa yhteen. Hoitokeinot eivät ole kehittyneet samaa tahtia nuorten pahenevan päihdetilanteen kanssa. Uusia avauksia tarvitaan kipeästi. Seminaarissa kerromme käytännönläheisesti vaikeasti päihdeongelmaisten nuorten tilanteesta ja miten palveluita tulisi kehittää. Esimerkkeinä mm. vieroitus- ja korvaushoito, sekä päihdetyön käsikirja.
Seminaarin puhujat:
Jukka Sirtamo, palvelujohtaja, Perhekuntoutuskeskus Lauste
Niko Manninen, Lähijohtaja, Riihelä päihdeosasto, Perhekuntoutuskeskus Lauste
Sanna Järvensivu, Vastaava terveydenhoitaja, terveysneuvontapiste Milli, Varha
Jeppe Snell, psykiatrian el., päihdelääket. ep, Riippuvuuspsykiatrian poliklinikka, Varha
Tuula Sillanpää, Erityisasiantuntija, Hardschool
Seminaarin järjestää Perhekuntoutuskeskus Lauste.
- 9. Keskiviikon retket: Rikosmuseo tai Stoppi-simulaattori
Keskiviikkona Päihdepäivien ohjelmassa on kaksi retkeä, retki Rikosmuseoon tai Stoppi-simulaattori.
1. Retki Rikosmuseoon
Yksi Suomen jännittävimmistä museoista on Keskusrikospoliisin Rikosmuseo. Museossa pääse tutustumaan Suomen rikoshistorian värikkäisiin vaiheisiin ja pahanmaineisiin rikollisiin aina 1700-luvulta nykypäivään. Rikosmuseossa opas esittelee museon laajan kokoelman ja kertoo rikoshistorian kiinnostavimpia tarinoita. Päihdepäivien osallistujilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla Rikosmuseossa, sillä Rikosmuseo on suurelta yleisöltä suljettu.
Varaa mukaan ajokortti, henkilökortti tai passi tunnistautumista varten. Järjestämme bussikyydin Kulttuuritalolta Rikosmuseoon. Vierailun jälkeen bussi tuo osallistujat takaisin Kulttuuritalolle. Paikkoja on rajoitetusti.
Lue Apu-lehden juttu Rikosmuseosta
2. Stoppi-simulaattori - Koe päivä päihdetoipujana
Lähde tutustumiskäynnille Stop Huumeille ry:n arkeen. Stopin päihdetoipujille tarkoitettu kohtaamispaikka esittäytyy monipuolisin menetelmin. Luvassa ääni-installaatio, videoterveisiä, virkistäytymistä sekä maistiaisia Stopin tarjoamista toiminnoista. Lisäksi kuulet inspiroivia tarinoita työntekijöiden matkasta kokemusammattilaisiksi.
Tutustumiskäynti avaa, kuinka elintärkeä rooli vertaistuella ja yhteisöllisyydellä on toipumisessa.
Yhteislähtö Kulttuuritalolta kävellen (1,6km) Stoppiin (Pakkamestarinkatu 2) klo 14.00. Ohjelma päättyy klo 16, jolloin osallistujat kotiutuvat omatoimisesti. Paikkoja on rajoitetusti.
Retken järjestää Stop huumeille ry.
Torstai 15.5.2025
Klo 9:30-11:00 aamupäivän seminaarit:
- 10. Eihän tuomio laita elämää paussille? - Rikostaustaisten asiakkaiden palvelujatkumot
Rikostaustaiset asiakkaat jäävät helposti palveluiden ulkopuolelle ennen tuomiota, sen aikana ja jälkeen. Tuomion tulisi kuitenkin rajoittaa vain vapautta tai vapaa-aikaa, ei estää oikeutta työhön, koulutukseen, kuntoutukseen tai sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tuomio vaikuttaa myös läheisiin: lapset menettävät lähivanhemman, perheen toimeentulo muuttuu ja häpeä voi estää avun hakemisen. Tukemalla rikostaustaisten arkea tuemme samalla heidän läheisiään ja ehkäisemme uusintarikollisuutta. Tule kuulemaan Rikosseuraamuslaitoksen, Vankiterveydenhuollon ja hyvinvointialueiden aloittamasta yhteistyöstä hyvän ja katkeamattoman arjen saavuttamiseksi tuomiosta huolimatta, sekä siitä, kuinka ammattilaiset voivat työssään hyödyntää tätä tehtyä yhteistyö-manuaalia.
Seminaarin puhujat:
Minna Piispa, neuvotteleva virkamies, Kriminaalipolitiikka- rikosoikeusosasto, Oikeusministeriö
Tuula Tarvainen RISE, rikosseuraamuskeskuksen johtaja Väli-Suomen rikosseuraamuskeskus
Anna Mättö, VTH alueylilääkäri Itä-, Länsi- ja Pohjois-Suomi
Kokemusasiantuntijan haastattelu
Seminaarin järjestää Vankiterveydenhuolto ja Rise
- 11. Mitä sais olla? Huumekenttä muutoksessa
Huumekentässä on tapahtunut paljon muutoksia viime vuosina. Aineita on tullut lisää, käyttötavoissa on tapahtunut muutoksia ja huumeiden hankintakanavatkin ovat sähköistyneet. Millaisia haasteita tai mahdollisuuksia tämä tuo päihdetyöhön?
Tule kuulemaan käytännön työtä tekevien ajankohtaiset, juuri nyt, näkökulmat suoraan huumekentän ytimestä.
Seminaarin puhujat:
Annuska Dal Maso, Kohtaavan työn päällikkö, A-klinikkasäätiö
Jenna Tyrväinen, suunnittelija, Tukikohta ry
Heidi Viljanen, Johtaja, Kankaanpään A-koti
Sanna Järvensivu, vastaava terveydenhoitaja, Varha, Terveysneuvontapiste Milli
Kim Kannussaari, Erityisasiantuntija, EHYT/EPT-verkosto
Seminaarin järjestää EPT-verkoston huumetyöryhmä.
- 12. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten päihdeongelmat – Stigmasta kohti toipumista
Sote-alan ammattilaisten päihdeongelmat ovat yleisiä ja niihin liittyy voimakasta stigmaa. Mistä päihdeongelmasta kärsivä sote-ammattilainen voi hakea apua? Miten ottaa puheeksi työkaverin päihdeongelma ja kuinka käsitellä asiaa sote-organisaatiossa? Mikä on työterveyshuollon näkökulma aiheeseen? Muun muassa näihin kysymyksiin seminaaria tarjoaa vastauksia.
Seminaarin puhujat:
Suvi Björkqvist, projektipäällikkö, sairaanhoitaja (YAMK), Toimiva ry:n Versot-hanke
Katja Näätänen, riippuvuusasiantuntija, sosionomi (YAMK), Toimiva ry:n Versot-hanke
Kaarlo Simojoki, päihdepalveluiden ylilääkäri, Mehiläinen
Seminaarin juontaa Toimiva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Runsala
Seminaarin järjestää Toimiva ry:n Versot-hanke.
- 13. Tunnetaitoinen päihdetyö
Seminaari tarjoaa käytännön työkaluja asiakkaan tunnetaitojen vahvistamiseen ja päihdetyön vuorovaikutustilanteisiin. Puheenvuoroissa käsitellään esimerkiksi päihdetyötä nuorten kanssa: kuinka lisätä päihteillä oireilevan nuoren turvaa ja tunnesäätelykykyä sekä toimia viisaasti haastavissa tilanteissa? Lisäksi sukelletaan päihdetyöntekijän tunne- ja häpeätaitoihin. Mitä jokaisen ammattilaisen on tärkeää ymmärtää häpeästä, sen siirtymisestä ja häpeäsensitiivisyydestä asiakaskohtaamisissa?
Seminaarin puhujat:
Ossi Rantala, sosionomi (AMK), Nuorisokoti Vainu
Susanna Ahvalo, riippuvuusasiantuntija, Onnellisuuspaja
Johanna Pohjola, viestintäpäällikkö, Myllyhoitoyhdistys
Seminaarin järjestää Myllyhoitoyhdistys.
Klo 11:00-12:30 lounastauko
Klo 12:30-14.00 iltapäivän seminaarit:
- 14. Huumeet ja nuorten ennenaikaiset kuolemat – uutta tietoa tutkimuksesta ja politiikkasuositusten jalkauttamisesta
Huumekuolemien määrä on huippulukemissa, erityisen huolestuttavaa on nuorten huumekuolemien kasvu. Ulos epätoivosta -hankkeen tutkijat esittävät seminaarissa tuoreita tutkimustuloksia nuorten ennenaikaisista kuolemista. Huumekuolemien ehkäisyyn ovat tehneet suosituksia sekä HEAR-asiantuntijaryhmä että Onnettomuustutkintakeskus. Miten suositusten jalkauttaminen on edennyt? Asiasta keskustelevat suositusten tekijöiden lisäksi haittoja vähentävän työn tutkija sekä päihdetyön ammattilainen.
Seminaarin puhujat:
Karoliina Karjalainen, erikoistutkija, THL
Sanna Rönkä, erityisasiantuntija, THL
Kati Kataja, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto
Loppukeskustelu:
Sanna Kailanto, erityisasiantuntija, THL
Hanna Tiirinki, johtava tutkija, Onnettomuustutkintakeskus
Johanna Ranta, tutkijatohtori, yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto
Sonja Eerola, toimintayksikön päällikkö, Kymenlaakson hyvinvointialue, Psykiatriset ja päihdepalvelut.
Loppukeskustelun vetää tutkimusprofessori emeritus, Pekka Hakkarainen, THL
Seminaarin järjestää THL.
- 15. Alkoholinkäytön aiheuttamat fyysiset ja psyykkiset terveyshaitat
Alkoholi (etanoli) on luonteeltaan lamaava hermomyrkky, sitä käytetään teollisuudessa liuotinaineena sekä mm. terveydenhuollossa pintojen ja laitteiden desinfiointiin. Lisäksi alkoholia käytetään nautintoaineena. Alkoholi on elimistölle myrkyllinen aine pieninäkin määrinä. Päihdelääketieteen yhdistyksen järjestämässä seminaarissa käydään kokeneiden päihdelääkäreiden toimesta läpi alkoholinkäytön aiheuttamia haittoja ja riskejä työikäisten ihmisten fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.
Seminaarin puhujat:
Maarit Rauhala, LL, päihdelääkäri, Addiktum Oy
Kalle Jokelainen, dosentti, päihdelääkäri, gastroenterologi, HUS Vatsakeskus
Harri Seppälä, LL, päihdelääkäri, psykoterapeutti, Terveystalo Julkiset palvelut
Seminaarin järjestää Päihdelääketieteen yhdistys.
- 16. Kohti vaikuttavampaa ehkäisevää päihdetyötä – jotain vanhaa ja jotain uutta
Suomessa on toimeenpantu jo 10 vuotta kansallista ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelmaa. Päihdepäivillä peilaillaan alueiden näkökulmasta ehkäisevää päihdetyötä kansallisesti ohjanneen toimintaohjelman saavutuksia ja uutta suuntaa. Tarkoituksena on avata konkreettisia onnistumisia ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman painopisteiden mukaisesta työstä hyvinvointialueilla, kunnissa ja järjestöissä sekä pohtia tulevaisuuden uusia avauksia sekä osallisuuden mahdollisuuksia nyt kun uusi toimintaohjelma on valmisteilla.
Puhumassa on mm. ohjelmaa koordinoiva Jaana Markkula THL:stä.
Seminaarin järjestää THL ja EHYT ry
- 17. Kulttuurisesti moninainen väestö mielenterveys- ja päihdetyön asiakkaina
Onnistunut kohtaaminen rakentaa luottamusta. Kohtaamisen ja vuorovaikutuksen haasteet voivat liittyä esimerkiksi yhteisen kielen puutteeseen tai siihen, että ammattilainen ja asiakas ajattelevat asiakkaan tilanteesta ja sen vaatimista ratkaisuista eri tavoilla. Seminaarissa keskitymme erityisesti romani- ja saamelaisväestöön sekä Suomeen muuttaneisiin ihmisiin. Tule kuulemaan toimintatavoista ja menetelmistä, joita voit hyödyntää työssäsi ihmisen parissa.
Seminaarin puhujat:
Teija Strand, kehittämispäällikkö, THL
Pia Kara, koordinaattori, Romano Missio ry
Katrina Roth, palveluohjaaja, Romano Missio ry
Maiju Mikkonen, erikoissuunnittelija, THL
Seminaarin muut puhujat vahvistuvat myöhemmin.
Seminaarin järjestää THL.
- 18. Torstain retket: Rikosmuseo tai Suoja-pirtti
1. Retki Rikosmuseoon
Yksi Suomen jännittävimmistä museoista on Keskusrikospoliisin Rikosmuseo. Museossa pääse tutustumaan Suomen rikoshistorian värikkäisiin vaiheisiin ja pahanmaineisiin rikollisiin aina 1700-luvulta nykypäivään. Rikosmuseossa opas esittelee museon laajan kokoelman ja kertoo rikoshistorian kiinnostavimpia tarinoita. Päihdepäivien osallistujilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla Rikosmuseossa, sillä Rikosmuseo on suurelta yleisöltä suljettu.
Varaa mukaan ajokortti, henkilökortti tai passi tunnistautumista varten. Järjestämme bussikyydin Kulttuuritalolta Rikosmuseoon. Vierailun jälkeen bussi tuo osallistujat takaisin Kulttuuritalolle. Paikkoja on rajoitetusti.
Lue Apu-lehden juttu Rikosmuseosta
2. Suoja-Pirtti
Asumispalveluyksikössä sitoudutaan päihteettömyyteen yhteisökuntoutuksen periaatteita hyödyntäen ja kuntoutumiseen viikko-ohjelman mukaisesti. Se sisältää yksilö- ja ryhmätoimintoja. Tavoitteina ovat päihderiippuvuudesta toipumisen edistyminen ja asumisen taitojen opettelu. Asiakasta tuetaan toipumisorientaatio-viitekehyksen, yhteisökuntoutuksen periaatteiden ja terapeuttisen yhteisön mallin keinoin. Asuminen on luonteeltaan tilapäistä ja kuntoutumisen myötä asiakas etenee itsenäisempään asumiseen.
Suoja-Pirtti sijaitsee lyhyen (noin 10 minuutin) kävelymatkan päästä Kulttuuritalolta. Yhteislähtö Kulttuuritalon aulasta klo 12.30.
Klo 14:00-14:30 kahvitauko
Klo 14:30-15:30
- Loppuseminaari
Ohjelma päivitetään myöhemmin.