EPT-foorumi, yhteinen päivä verkoston järjestöille. 5.9.2024 klo 9-15, ravintola Gillet, Helsinki
|

Tapahtuma: EPT-foorumi 5.9. EPT-verkoston jäsenille

Tule kuulemaan ajankohtaisista teemoista syksyn EPT-foorumiin 5.9. klo 9-15 ravintola Helsingissä. EPT-foorumi on EPT-verkoston uusi tapahtuma verkoston jäsenjärjestöille; henkilöstölle, vapaaehtoisille ja kokemusasiantuntijoille. Foorumissa opimme uutta, vaihdamme ajatuksia ja tutustumme toisiimme. 

Ehkäisevän päihdetyön foorumi on EPT-verkoston uusi tapahtuma verkoston jäsenjärjestöille; henkilöstölle, vapaaehtoisille ja kokemusasiantuntijoille. Tule mukaan verkostoitumaan ja kuulemaan puheenvuoroja mm. näistä aiheista:

  • Mistä puhutaan, kun puhutaan ehkäisevästä päihdetyöstä?
  • Mitä ajankohtaista tapahtuu alkoholin, nikotiinin, huumeiden ja rahapelaamisen saralla?
  • Millainen on suomalainen lahjoittajana?
  • Miten somekuvat politisoivat, ja miten somen lainalaisuudet vaikuttavat yhteiskunnalliseen keskusteluun?
  • Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja vastuullisuusviestintä somessa – mahdollisuudet ja sudenkuopat

Puhujina mm. avohoitopalveluiden ylilääkäri Markus Partanen, A-klinikka Oy, toiminnanjohtaja Mervi Hara, Suomen Ash, neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta, STM ja kehittämispäällikkö Jaana Markkula, THL, tutkijatohtori Taina Meriluoto, Helsingin yliopisto,  sekä muita alan huippuasiantuntijoita.

EPT-foorumi järjestetään 5.9. klo 9-15 ravintola Gilletissä Helsingissä. Tutustu koko nohjelmaan alla.

Ilmoittautuminen

Aika: 5.9. klo 8.30-15
Paikka: Ravintola Gillet, Kasarmikatu 23, Helsinki.

Ilmoittaudu Ehkäisevän päihdetyön foorumiin viimeistään 26.8. Tapahtumaan on mahdollista ilmoittautua joko yksin tai ryhmänä.

Yhden hengen lippu: 60€

Peruutusehdot:
Ilmoittautumisen voi perua veloituksetta 5.8.2024 saakka. Tämän jälkeen on mahdollista perua veloituksetta vain lääkärintodistuksella, muissa tapauksissa veloitetaan 100 % osallistumismaksusta. 25.9. jälkeen toimitettua lääkärintodistusta vastaan ei enää palauteta maksettua osallistujalippua. Lippu on mahdollista siirtää toiselle henkilölle 5.9. saakka. Mikäli laskutustietoihin tulee muutoksia, veloitamme laskutuslisän 10 € / lasku

Ohjelma

Yhteinen ohjelma Juhlasalissa

8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvit

9.15 Tervetuloa EPT-forumiin

Yrmy Ikonen, EPT-verkoston puheenjohtaja, A-Kiltojen Liiton toiminnanjohtaja

09.20 Mistä puhutaan, kun puhutaan ehkäisevästä päihdetyöstä?

Kehittämispäällikkö Jaana Markkula, THL

09.50 Tauko

 10.00 Missä mennään alkoholi, nikotiini, rahapelaaminen ja huumeet?
Mitä ajankohtaista tapahtuu alkoholin, nikotiinin, rahapelaamisen ja huumeiden saralla?

  • Alkoholi: avohoitopalveluiden ylilääkäri Markus Partanen, A-klinikka Oy
  • Nikotiini: toiminnanjohtaja Mervi Hara, Suomen ASH
  • Huumeet: neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta, STM
  • Rahapelaaminen: rahapeliyksikön päällikkö Riitta Matilainen, EHYT ry

11.00 Lounas
Klo 12-13.30 on mahdollista valita kahden ohjelmapolun välillä:

12.00 Polku 1: Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

12.00-12.45 Esilläolon politiikka: stigman vastustaminen marginaaleista käsin

Yliopistotutkija Taina Meriluoto, Helsingin yliopisto

Visuaalinen sosiaalinen media on muuttanut yhteiskunnallista vaikuttamista. Yksilö- ja tarinakeskeinen some vaatii poliittisilta toimijoilta henkilökohtaisempia tarinoita, avoimempaa esilläoloa ja suorempaa vuorovaikutusta kuin koskaan aiemmin. Tämä paljautta arvostava kulttuuri muokkaa myös marginalisoidussa asemassa olevien ihmisten poliittista toimintaa. Oman elämän rohkea paljastaminen tuo mukanaan sekä uusia työkaluja että pahimmillaan hengenvaarallisen uhan.

Puheenvuoro perustuu uudessa PALJAS-tutkimushankkeessa tehtävään tutkimukseen, jossa tarkastellaan esilläolon poliittisuutta: miten, milloin ja millä ehdoin omana itsenä esilläolo voi olla kannanotto? Millaisia seurauksia politiikan visualisoitumisella ja henkilöitymisellä on stigman vastustamisen mahdollisuuksille?  Puheenvuoron pohjana on yhdessä marginalisoidussa asemassa olevien nuorten kanssa tehty tutkimus heidän vaikuttamisen keinoistaan, tavoitteistaan ja esteistään.  

12.45-13.30 Poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen

Pekka Puska, professori, pääjohtaja emeritus, THL

Elämäntyönsä kansaterveyden parissa tehnyt professori Pekka Puska kertoo poliittisen päätöksentekoon vaikuttamisesta. Puheenvuorossaan Puska peilaa ansiokkaan uran varrella kerryttyjä kokemuksia ja näkemyksiä vaikuttamisesta niin tutkijana ja kansanterveyden edistäjänä kuin poliitikkona.

Pekka Puska on toiminut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Kansanterveyslaitoksen (KTL) pääjohtajana. Hänellä on yli 500 tieteellistä julkaisua kansanterveystieteen, epidemiologian, terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn alalta. Lisäksi Puska on julkaissut yli 10 kansanterveyskysymyksiä käsittelevää kirjaa. Kansainvälisellä tasolla hän on toiminut muun muassa Maailman Sydänfederaation presidenttinä sekä Maailman terveysjärjestö WHO:n kroonisten tautien ehkäisyn ja terveyden edistämisen osaston johtajana Genevessä. Suomessa Pekka Puska on tullut tunnetuksi ennen kaikkea 1970-luvulla käynnistyneen Pohjois-Karjala-projektin vetäjänä.

12.00 Polku 2: Varainhankinta ja viestintä

12.00- 12.45 Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja vastuullisuusviestintä somessa – mahdollisuudet ja sudenkuopat

Arvopohjaisen vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntija Pinja Orre, PING Helsinki

Puheenvuorossaan arvopohjaisen vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntija Pinja Orre PING Helsingiltä avaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja vastuullisuusviestinnän mahdollisuuksia ja toisaalta myös yleisimpiä sudenkuoppia. Puheenvuorossa yhdistyy viimeisin tutkimustieto ja ajankohtaiset esimerkit vaikuttavista yhteiskunnallisista someilmiöistä.

12.45-13.30 Millainen on suomalainen lahjoittajana?

Pääsihteeri Pia Tornikoski, Vala ry

Esityksessään pääsihteeri Pia Tornikoski käy läpi lahjoittamisen ja auttamisen nykytilaa Suomessa tuoreiden tutkimustulosten kautta. Mitä järjestöjen olisi hyvä huomioda varainhankinnassaan lahjoittamisen ja eri osallistumisen tapojen kehittymisen näkökulmasta? Mitä mahdollisia vaikutuksia eri säätelyt tuovat järjestötoimijoiden varainhankintaan?

Yhteinen ohjelma Juhlasalissa

13.30 Ehkäisevän päihdetyön järjestöpalkinnon jako ja musiikkiesitys: Mika Kitka

14.00 Kahvia ja vapaata seurustelua

15.00 Päivä päättyy