Tiedote: Tipattomalla kannustetaan tutustumaan itseensä
Tipaton tammikuu haastaa suomalaisia kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa sekä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Tipaton voi olla myös hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Haastattelimme kampanjassa mukana olevaa somevaikuttajaa Arttu Ylitaloa sekä artisti Lumousta.
Tiedote: Tipattomalla kannustetaan tutustumaan itseensä
Tipaton tammikuu haastaa suomalaisia kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa sekä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Tipaton voi olla myös hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Haastattelimme kampanjassa mukana olevaa somevaikuttajaa Arttu Ylitaloa sekä artisti Lumousta.
–Nuorena on suuri tarve kuulua joukkoon ja olla samanlainen kuin muut. Tässä kohtaa on hyvä miettiä sitä, tekeekö se sinut onnelliseksi. Olemalla rohkeasti oma itsesi löydät helpommin ne omat ihmisesi, sanoo mikkeliläinen artisti Lumous.
Nuoret miehet kohtaavat yhteiskunnassamme paljon paineita ja erityisesti some saattaa vääristää kuvaa siitä, minkälainen pitäisi olla. Helsinkiläisen somevaikuttaja Arttu Ylitalon mukaan nuoret ihailevat usein kovia arvoja ja hakevat ulkoista hyväksyntää materian ja saavutusten avulla. Haavoittuvuudelle ei ole sijaa. –Jos mietin omaa nuoruuttani, niin silloin oli aika paljon paineita siitä, että ulospäin piti näyttää aika paljon sitä, että kaikki olisi hyvin, vaikka näin ei todellisuudessa olisi. Haavoittuvuuden näyttäminen oli tosi vaikeaa, Ylitalo pohtii.
Päihdekäytön taustalla usein negatiivisia tunteita
Sekä somevaikuttaja Arttu Ylitalo että artisti Lumous kokevat, että ongelmallisen päihdekäytön takana on usein vaikeita tunteita tai esimerkiksi ryhmäpainetta.
Ylitalo kuvailee kipuilleensa nuorena oman identiteettinsä kanssa ja olleensa hieman epävarma. Alkoholista ei niinkään saanut hyvää oloa, vaan se turrutti omia negatiivisia tunteita.
– Luulin koko aikuisikäni, että tarvitsen alkoholia siihen, että osaan pitää hauskaa, Ylitalo kertoo. Luulin, että elämä ilman alkoholia olisi todella tylsää ja sisällötöntä, hän jatkaa. Hän kuitenkin huomasi, ettei tämä pidä paikkaansa.
Lumous puolestaan kertoo havainneensa selvän korrelaation pahan olon ja ongelmallisen päihdekäytön välillä.
–Tiedän paljon ihmisiä, jotka kuittaavat pahan olonsa alkoholilla, mikä on Suomessa varsin tyypillistä. Ongelma onkin ehkä se, että aluksi otetaan vaikka yksi olut helpottamaan pahaa oloa tai huonoa fiilistä ja siitä sitten saa itselleen sellaisen kokemuksen, että juominen pahaan oloon on hyväksyttävää ja oikea tapa toimia, Lumous pohtii.
Ryhmäpaine ja syrjintä heikentävät hyvinvointia
Artisti Lumous sanoittaa huolta nuorten kokemasta ryhmäpaineesta sekä erityisesti hiljaisesta ryhmäpaineesta.
–Voi olla ryhmäpainetta tai hiljaista ryhmäpainetta. Esimerkiksi, jos ei juo, kun muut juovat, niin kaveripiiri voi kannustaa tai houkutella juomaan tai sitten saattaa olla, että selvinpäin olevalle henkilölle ei välttämättä esimerkiksi jutella juhlissa, hän pohtii.
Seksuaalivähemmistöön kuuluva Ylitalo pohtii alkoholinkäyttöä gay-kulttuurissa. Hänen mukaansa on hienoa, että seksuaalivähemmistöille on omat paikkansa missä viettää aikaa ja juhlia, mutta hän toivoisi lisää myös sellaisia kohtaamispaikkoja, joissa alkoholin käyttö ei olisi läsnä.
Hyväksymällä itsensä olo helpottuu
–Jos kaveriporukka kovasti painostaa käyttämään alkoholia tai olemaan tietynlainen, niin kannattaa miettiä kaveripiirin vaihtamista, Lumous vinkkaa.
Lumous toteaa, että mikäli kaveripiirissä on totuttu juomaan runsaasti alkoholia ei omasta alkoholittomuudesta tarvitse tehdä numeroa tai välttämättä edes tuoda sitä esiin. Lumous kannustaa menemään rohkeasti ja juomaan mieleistään alkoholitonta juomaa.
– Jos tämä on kavereille ongelma, niin siitä voi sanoa nätisti, mutta tilanteen pitkittyessä kannattaa miettiä omia rajoja ja sitä, tarvitseeko omaan elämäänsä ihmisiä, jotka eivät kunnioita toisten rajoja, sanoo Lumous.
Ylitalo neuvoo nuoria pysähtymään. Hänen mukaansa epävarmuudet liittyvät usein siihen, ettei henkilö ole yhteydessä itseensä.
– Minäkin olen aiemmin pelännyt olla itsekseni, kun en ole oikein tuntenut itseäni. Mitä enemmän tuntee itsensä, sitä helpompi on olla itsensä kanssa, Ylitalo toteaa.
Artisti Lumouksen tekemä Dropless-kappale julkaistiin 29.12.2023 osana Tipaton tammikuu – kampanjaa. Kampanjan juuret nivoutuvat sotavuosien jälkeiseen aikaan kotiin palaaville sotilaille suunnattuun raittiustyöhön. Nykyisellään kampanja haastaa aikuisväestön kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa ja sen vaikutuksia hyvinvointiin. Tiedotteessa mukana ollut somevaikuttaja Arttu Ylitalo on myös mukana kampanjassa.
Seuraa kampanjaa somessa:
#Tipaton2024 #HaastaTapasi
Haasta itsesi ja tapasi – Se voi tehdä ihmeen hyvää.
Aloita jo tänään!